Seigt epos

Et storkriminelt plot i en fabelaktig ramme, men uten at fortellingen tar av.

BOK: Hele verden er arena for 16 år gamle Alexander Cold fra California, helten i Isabel Allendes stort anlagte spenningsfortelling for ungdom. «Gulldragens rike» er en nokså frittstående fortsettelse av «De ville guders by». Handlingen er denne gang lagt til Himalayas svimlende natur og særpregede kultur.

Selve plotet baserer seg på internasjonal kriminalitet på svært høyt og skruppelløst nivå. Allende tar seg god tid - for god - til å bygge opp fortellingen, og legger vekt på miljøskildringer. Her er lange passasjer om landskap, religion og historie. En ekstra dimensjon er magiske elementer som totemdyr og tankeoverføring. Til tross for det eksotiske og frodige i skildringene er det en fortelling som halter.

Allende beskriver kompliserte og høydramatiske handlingsforløp, men uten at hun klarer å skape den virkelig spennende nerven .

Her er mye fascinerende om buddhistisk religion, men mindre som får personene til å stå fram med liv og dybde. I for stor grad blir boka distansert refererende. I noen partier er det åpenbart at selv små grep i forhold til rekkefølgen i fortellingen kunne hjulpet på intensiteten. Oversetterne Kari og Kjell Risvik har ikke lagt seg i selen for å lette et språk som tynges av lange perioder.

Til tross for slike svakheter er denne boka ganske sikkert mat for Mons blant ungdom som virkelig er kommet i fart med å sluke bøker.

Det hemmelige livet blant Himalayas fjell og den engasjerte formidlingen av buddhisme gir en fascinerende ramme. Og en må jo finne ut hvordan det går til slutt.

FABELAKTIG RAMME: Isabel Allende følger ikke helt opp den fabelaktige rammen for plotet i sin nye bok.