Seigt fra grøsserkonge

Besnærende, men innledningsvis nokså slapt om galskap, kunst og kjærlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er lenge siden jeg har slitt så mye for å komme meg gjennom ei bok, som grøsserkongen Stephen Kings siste roman.

Innledningsvis er «Liseys historie» umåtelig seig materie. Så er den da heller ingen alminnelig King-roman.

Det er en 500 siders lang kjærlighetsberetning, om et par som til forveksling kan likne King og kona.

Hovedpersonen er middelaldrende Lisey. Hun er rik enke etter suksessforfatteren Scott Landon. To år etter hans død, blir hun oppsøkt av en professor som gjerne vil ha utlevert alt materialet Scott etterlot seg. Lisey nekter, noe som skal vise seg å være skjebnesvangert. Hun begynner selv å lete i Scotts etterlatenskaper, og boka kommer til å bli en «psykoanalytisk» reise i Scotts indre liv og barndom. Hendelsene der likner gotisk grøss, og er av godt gammelt King-merke.

Kunstnerisk biografi

King kommer inn på mange temaer i denne boka som vel også kan kalles en slags kunstnerisk biografi. Blant annet hvor farlig det er å få beundrere. Her er uttalte paralleller til John Lennons skjebne. Scott Landon ble nemlig skutt av en fan mange år tidligere, han overlevde så vidt og attentatmannen ble sendt på asyl. Lisey blir nå hjemsøkt av en liknende galning, som kaller Lisey Yoko, og som gjør at denne romanen også har mange krimelementer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer