Seigt og sakte

Det vil alltid være behov for den langsomhet en tekst krever, mener de nye redaktørene av Vinduet, som ikke er bekymret for leserundersøkelser som avslører en dalende interesse for skjønnlitteratur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De tre kan se seg fornøyd med sitt første nummer av det veletablerte tidsskriftet som tidligere har hatt redaktører som Jan Erik Vold, Kjell Heggelund, Jan Kjærstad og nå sist Merethe Morken Andersen. Nummeret, hvis tema var familien, fikk strålende kritikker og er nå utsolgt. Vi spør om årsaken til denne tilsynelatende nyvakte interessen for tidsskrifter.

- Ensrettingen og kommersialiseringen som skjer i media og dagspressen fører til en metthet, et sug etter en dybde eller fordypning, og her kommer tidsskriftene inn. Vi har tida på vår side, slår Riley fast. - Jeg har sittet og bladd i gamle Vinduer, og kommet over ti år gamle artikler av Kjærstad som er overraskende aktuelle.

- Nettopp dette å formulere de viktige spørsmålene og samtidig forsøke å være rettferdige - ikke minst mot all den litteraturen som ikke får den oppmerksomhet den fortjener. Det er vår oppgave, faller Øverås inn. - Begrunnelsen for et tidsskrift er bl.a. det hektiske ved andre medier. Det handler om å lese seg tilbake. Tidsskriftets privilegium er tålmodigheten, seigheten, langsomheten.

- Problemet er at Norge ikke har en vedvarende og seriøs aviskultur i motsetning til Sverige og Danmark, overtar Frobenius. - Vi er store nok for den tabloide presse, men ikke for en ordentlig kulturavis som gir plass til å skrive fyllestgjørende. Da må vi helt tilbake til Garborg eller Johan Borgen, den gang var kulturstoff førsteside i Dagbladet, sport og nyheter kom i annen rekke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer