JOVIAL: Jon Georg Dales refs av kristenkonservativ homofobi er et viktig signal – både utad og innad i partiet.
 Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JOVIAL: Jon Georg Dales refs av kristenkonservativ homofobi er et viktig signal – både utad og innad i partiet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

«Goggen»:

Seiler opp som Frp-kronprins i konkurranse med Sylvi Listhaug

Det liberale Frp.

Kommentar

Hyllesten i sosiale medier var unison da Jon Georg Dale stilte i Dagsnytt Atten onsdag kveld. Han gikk hardt ut mot pastor Hans Reite, som har skrevet debattinnlegg i lokalavisa mot den planlagte Pride-paraden i Ørsta og Volda. Utspillet er viktig av flere grunner: Verden går framover – og det gjør også Fremskrittspartiet. Utspillet markerer dette utad og Dales verdisyn innad. Det styrker også tendensen mange i partiet har snakket om de siste månedene: Jon Georg Dale seiler opp som Frp-kronprins i konkurranse med Sylvi Listhaug.

MULIGE LEDERE: Sunnmøringene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale, her ved nøkkeloverrekkelsen i Landbruksdepartementet.
MULIGE LEDERE: Sunnmøringene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale, her ved nøkkeloverrekkelsen i Landbruksdepartementet. Vis mer

Pastor Reite fra Nytt Livs senter i Ørsta mener at homofile bør skjule legningen sin, og bruker Bibelen som begrunnelse for sin argumentasjon om at homofil livsførsel er «motbydelig». Han har også tidligere kommet med liknende uttalelser. Landbruksministeren kommer selv fra Volda og brukte sin egen kristne tro i en teologisk diskusjon mot Reite i NRK. «Nokre av uttalelsane i innlegget til Reite er ikkje berre feilaktige og grovt urimelege, dei er også respektlause for folk i vårt lokalmiljø,» skrev Dale også i et svarinnlegg i Møre-Nytt.

I fem år har Frp støttet homofilt ekteskap, men det er ikke mye lenger siden sentrale folk i partiet ikke turte si høyt at de mente folk bør få elske hvem de vil. Sånn sett er det et ganske ferskt Frp-ståsted Dale markerer, men det er et standpunkt som har fått bred oppslutning på kort tid. Nå deltar ofte Frp-topper ved Pride-arrangementer. Da jeg for et par år siden møtte Christian Tybring-Gjedde i debatt under Regnbuedagene i Bergen, skrøt han av at han alltid hadde vært en forkjemper for homofiles rettigheter. En av arrangørene var Christian Haugen, nå politisk rådgiver for Terje Søviknæs. Den lokale Frp-lederen i Ørsta, Anbjørn Steinholm Frislid (21), er selv homofil og en av initiativtakerne bak Ørsta/Volda Pride.

Så stor støtte har homofiles rettigheter i befolkningen at selv profilerte Frelsesarmeen-soldater nå er på den liberale siden av debatten. Torsdag morgen var Magne Berg, tidligere leder av Frelsesarmeen i Kristiansund, toppoppslag i morgennyhetene til NRK Møre og Romsdal. Han manet til nestekjærlighet hos kristne ledere og åpnet for selv å gå foran i Pride-paraden med full uniform.

Sylvi Listhaug har som kjent valgt en ganske annen strategi enn Dale. I gjentatte taler til Frp-landsmøtet og Oslo symposium har hun fridd til de samme reaksjonære miljøene som Jon Georg Dale høylytt kritiserer. Hun har sagt at hun er «stolt av å tilhøre et parti som stemte imot den nye ekteskapsloven. En lov som opphever biologien,» kritisert KrF-lederen for å gå i Pride-paraden og sagt at homofile ikke «styrker saken deres når halv- og nesten helnakne folk danser rundt i Oslos gater». Listhaug blir omtalt som en mulig etterfølger etter Siv Jensen, men i verdispørsmål som dette tilhører hun en marginal fløy også internt i Frp.

Sentrale Frp-ere som ikke ønsker Listhaug som leder har de siste månedene pekt på Jon Georg Dale som en mulig partileder. Han er bredt respektert blant partifeller og meningsmotstandere, både i hjemfylket, på Stortinget og i regjering. Dale var selv tidligere kritisk til homofile og er slik sett del av tidsånden og framskrittet. Det var ikke opplagt at den joviale landbruksministeren med kallenavnet «Goggen» skulle kaste seg inn i denne debatten. Men det var et lurt trekk. Nå er det i alle fall ingen tvil om hvem av de mulige tronfølgerne som i dette spørsmålet har en mening nærmest partiet og folk flest.