Seiltur med Odd

Er alt sagt og skrevet om havet og kjærligheten? Kanskje. Men det er ikke sikkert du veit det før du har tatt en seiltur med Odd Børretzen.

Nordisk Film og TV hadde laget en halv times seilas og samtale for TV2. Ulf Breistrand produserte og Lene Teigen intervjuet kåsøren og forfatteren som ved mange anledninger har erklært at han er en gjennomintervjuet person.

Underfundig

Men det er rart med denne Børretzen; sett ham til sjøs, helst ombord i hans egen skute, still ham noen forsiktige spørsmål og han sier noe nytt. I det minste gir han underfundige variasjoner over gamle tema. Som fremmedfrykt, for eksempel: - Det er naturlig å være redd for det fremmede. Men vi er mennesker. Vi kan ikke tillate oss å være redde for andre slik dyr i skogen antakelig er redde for andre dyr i skogen, sa Odd. Og om kjærlighet: På sitt reneste er den ekte. Og da er det viktig at den du elsker har det godt her i verden, uavhengig av hvordan du selv har det. Om havet sa han ikke stort annet enn det svenske dikt han en gang hadde lært: Havet er stort og vått.

Børretzen snakket også om den innlevelsesevne han, rent midlertidig ifølge seg selv, hadde skaffet seg gjennom å være alvorlig syk. Etter hvert kom forsvarsverkene tilbake, og tårene rant ikke fullt så mye av triste og leie ting, sa Børretzen. Som fortsatt trodde på solidaritet og rettferdighet. Det var sommer og sjø i denne halvtimen på fjorden. Og det var humor og håp.

Hjertesukk

Nyhetssendingene preges fortsatt av forrige ukes togkatastrofe i Østerdalen. Sårene i NSB leges garantert ikke av at uhellskommisjonen leverte en foreløpig rapport på rekordtid. I NRK-Dagsrevyen ga leder og hovedverneombud i Lokomotivmannsforbundet uttrykk for at rapporten stilte flere spørsmål enn svar. Bak utsagnet lå frykt for forhåndsdømming. Lokførerne tror ikke uten videre at føreren av nordgående tog kjørte på rødt lys. Reaksjonen er forståelig, og den fortjener å bli tatt alvorlig. Det offentlige har på vegne av oss alle et stort ansvar for å få fram hele sannheten rundt ulykkens årsak.

NRKs «Ditt livs sjanse» er godt og grundig kommentert i denne spalte de siste dagene. Så her følger kun et hjertesukk, allerede før Arve Juritzen kommer med TV2-varianten: Slike satsinger gjør lisensfinansierte NRK og reklamefinansierte TV2 så fantasiløst og enfoldig like at Hallvard Flatland like godt kunne vært programleder i begge kanaler.