Skal lede nytt sportsprogram

Seim om å være seg selv på tv: - Det er mye mer sårbart

Trond Espen Seim er så sportgal at han ikke merka at han dytta vekk Svenskekongen under VM i Falun. 

SPORTSIDIOT:Trond Espen Seimer er neste uke aktuell med «Seier'n er vår», et nytt tv-program på TV Norge, der han får dyrket sin fasinasjon for idrett. Her tester han en gigantisk tennisracket på Frogner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SPORTSIDIOT:Trond Espen Seimer er neste uke aktuell med «Seier'n er vår», et nytt tv-program på TV Norge, der han får dyrket sin fasinasjon for idrett. Her tester han en gigantisk tennisracket på Frogner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er ateist, men jeg tror på mirakler i idretten. Der kan alt skje, sier Trond Espen Seim med så store stjerner i øya at det skimtes bak de svarte solbrillene.

Trond Espen Seim

  • Født 4. oktober 1971 i Oslo.
  • Norsk skuespiller, gikk ut fra Teaterhøgskolen 1996.
  • Mest kjent for rollen som privatetterforsker Varg Veum, basert på krimbøkene til Gunnar Staalesen, i 12 filmer fra 2007 til 2012.
  • Er aktuell i «Seier´n er vår», et nytt sportsprogram på TV Norge.

Den profilerte skuespilleren er en selverklært sportsidiot. Nå skinner øya hans litt ekstra fordi han har fått mulighet til å kombinere sportslidenskapen med tv-jobbing.

15. september er det premiere på det nye sportsprogrammet «Seier´n er vår», en slags sportslig fetter av NRK-programmet «Nytt på nytt». Trond Espen Seim sitter i midten og leder showet, mens et knippe faste paneldeltakere og nye gjester skal prate, tulle og teste ut ulike sportsaktiviteter.

- Jeg føler meg som en slags middagsvert, og så har jeg to gamle, avdanka idrettshelter som lagkapteiner, og to humorister som løser opp stemningen når jeg snakker litt for nerdete om sport, sier Seim om panelet som består av tidligere topputøvere Kjetil André Aamodt og Steffen Iversen, samt Jan Martin Johnsen og Bartek Kaminski.

Forrige program floppet

Dagbladet møter Seim ved Frogner stadion, ikke langt fra Hegdehaugsveien der han tuslet rundt sine første leveår. 45-åringen har de siste åra vært å se i en rekke tv- og filmproduksjoner, men er nå mer spent enn vanlig i forkant av en tv-premiere.

- Det er ikke så ofte jeg stikker hodet fram. Men nå sitter jeg der som meg selv, og det er noe helt annet enn å gjemme seg bak rollen som en statsminister eller snekker. Dette er litt mer sårbart, sier Seim oppriktig.

Seim har tidligere også ledet tv-programmet «Den siste viking» på samme kanal. Men storsatsingen fikk labre tilbakemeldinger, og floppet etter bare to dager på skjermen. Seim veit derfor at fallhøyden for nysatsinger på tv er stor.

- Nei, da gikk det ikke så bra. Men jeg har fått slakt på teaterscenen før også, og jeg sluttet ikke å spille av den grunn. Jeg er i en bransje der man vil at folk skal se på, enten det er tv, kino eller teater. Når de ikke gjør det, har man feila. Da må man bare evaluere og prøve på nytt.

I det nye programmet er Seim imidlertid på hjemmebane, mener han.

- TV Norge sitter på masse sportsrettigheter og er kjent som Norges humor kanal. Nå skal de bygge en bro mellom sport og humor. Jeg er sjukt glad i sport, og kunne ikke si nei til denne jobben, sier Seim.

Han er så sportsinteresert at han gjør alt for å komme seg lengst fram på tribunen under ulike sportsarrangement. Sammen med skuespillervennen Anders Baasmo Christiansen reiser han ofte rundt og lager gratisinnslag for NRK for å kunne kjempe med vip-folket om om de beste sportsplassene.

- Vi stod blant annet på vip-stadion under innspurten på femmila under VM i Falun. Jeg ble så ivrig at jeg dulta jeg borti en fyr, og oppdaget plutselig at det var Svenskekongen. Da innså jeg at jeg nok hadde jobbet hardt for den plassen.

- Hva sa svenskekongen da?

- Nei, jeg hadde ikke tid til å snakke med han, Northug var jo i innspurten, sier Seim og ler.

Mistet tennisgleden

Selv er Seim ingen stor idrettsmann, han trener ikke, og er ikke spesielt opptatt av sunn livsstil.

- Jeg liker godteri jeg, sier han med et smil, og legger til at han helst liker å nyte sport sittende i sofaen med en øl i hånda.

- Jeg er skikkelig glad for at alle idrettsfolka ofrer så mange reisedøgn for at jeg skal kunne kose meg i sofaen.

Han gikk langrenn og spilte tennis da han var liten. Tennisgleden forsvant imidlertid da han måtte se seg slått av sin nye programkollega, Kjetil Andre Aamodt, på tennisbanen for et par år siden.

- Aamodt er jo så treig, så jeg tenkte jeg skulle ta han. Men det er en grunn for at toppidrettsfolk kalles vinnerskaller. På banen bare skjedde det et skifte i han. Jeg tenkte det skulle bli sosialt, men han sa ikke et ord, men spilte på min svakhet og bare skulle vinne. Idrettsfolk har et helt eget gen, jeg kan kjenne meg igjen i det å konsentrere meg og prestere, men har ikke helt den samme lysten til å vinne, så han vant, forteller Seim som siden har lagt fra seg tennisracketen.

Flere tv-prosjekter

Selv om han ikke lenger slår tennisballer, har skuespilleren mange andre baller i lufta om dagen. Han har i år vært å se som statsminister i andre sesong av NRK-serien «Mammon». I sommer hadde han hovedrollen i Stiklestadspelet, på tampen av året blir han å se i den nye, norske filmen «Snekker Andersen og julenissen».

- Jeg starta året som statsminister, har vært konge og så slutter jeg som Snekker Andersen. Det blir ikke bedre enn det, sier han.

I tillegg har 45-åringen en rolle som advokat i andre sesong av «Frikjent» på TV 2 i høst, han spiller kjekkasgallerist i den danske suksesserien «Arvingane», samt at han har kapret en rolle som en sør-afrikansk politimann i den nye internasjonale TV-serien «Dead before dying».

For mange er han nok allikevel mest kjent for rollen som Varg Veum i hele 12 filmer. Han har vært åpen om at han slet med å få nye roller etter de mange norske krimfilmene, og har tidligere fortalt Dagbladet at arbeidet med filmene ikke var særlig morsomt.

- Jeg angrer på at jeg har sagt det, for det er mange folk som er oppriktig glad i de filmene. Men gjør du en ting veldig lenge, blir du litt matlei, sier skuespilleren.

Drømmer ikke om Hollywood

Veum-floka har nå løsnet seg. Men flere internasjonale jobber til tross, drømmer ikke Seim om et større internasjonalt gjennombrudd.

- I Norge er forholdene så små, på en positiv måte. Man blir godt vant fordi man kjenner alle, og er høyt oppe på en slags næringskjede. Det frister ikke å dra til USA og så stille helt bakers i køen i en alder av 45 år, sier han og legger til:

- Men hadde noen sagt: her har du den jobben, så hadde jeg dratt med en gang! Men å jobbe seg opp i Hollywood, det orker jeg ikke. Jeg synes det er deilig å sitte i Norge og snakke med sportsfolk.

Men alderen gir også fordeler, mener mannen som så ofte har spilt kjekkas på skjermen.

- Ja, det ja, jeg er ikke så komfortabel med å skulle spille kjekkas. Det som er fint nå, er at jeg har begynte å få roller som far. Nå spiller jeg faren til dem jeg spilte kjæresten til for fem år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer