«Sejer» tok seg opp

At åpne høringer fra Stortinget ikke er verdens beste fjernsyn, vet vi for så vidt. Var det andre enn NRKs redigerere som fikk med seg alt i går?

Men denne type overføringer hører med til den lisensfinansierte allmennkringkasters samfunnsoppdrag. Om ikke annet for å vise at den politiske hverdagen består av langt mer enn det mange forbinder med våre politikere: komprimerte underholdningskrangler i velregissert tv-format. Eller var grunnen til at våre stortingspolitikere ikke satte seg nok inn i beslutningsgrunnlaget for Gardermoen nettopp at de var så opptatt med å fly fra den ene tv-debatten til den andre?

Opptur

Av et helt annet spenningskaliber var episode to av krimserien «Sejer - se deg ikke tilbake» på NRK1. Første episode sist mandag hadde jeg ikke særlig sans for.

Men etter å ha sett episode to i går (samt tre og fire på video), er det bare å konstatere at serien tar seg opp - fortellermessig, skuespillermessig og spenningsmessig.

Det er rart at regissør Eva Isaksen og NRK Drama ikke sørget for at første episode var bedre, den er jo alfa og omega som cliffhanger for en ny tv-krim.

Politimannen Konrad Sejer (Bjørn Sundquist) og hans assistent Jacob Skarre (Christian Skolmen) begynte å nøste tråder i nærmiljøet til myrdede Annie Holland. Bak den idylliske fasaden viste det seg ikke bare å ligge et bygdeuhyre på lur, men også å være atskillig med grums og traumer. Det er jo også dette som kjennetegner en god krim: at den både har medrivende krimintrige og skreller lag på lag av samfunn og mennesker.

Spesielt i de to kommende episodene blir denne underliggende tonen ubehagelig nærværende.

Nye talenter

Også skuespillerne skled bedre inn i fjernsynsformatet i går: i særdeleshet Bjørn Sundquist som den seriøse og tankefulle Konrad Sejer og Christian Skolmen som assistenten hans. Vel så gode er to rolletolkninger blant de yngre: Andrea Bræin Hovig som Sølvi Holland og Thomas Robertsen som Halvor Muntz. Dette er talenter vi åpenbart kommer til å få se mer til på film og TV.

Om undertegnede ikke er panegyrisk over serien, er konklusjonen at «Sejer» nok er en av de skikkeligste og mest helstøpte spenningsdramaene NRK har laget.

Fotograf Arne Borsheim, scenograf Siri Langdalen, komponist Björn J:son Lindh og regissør Eva Isaksen har funnet sin egen stil og tone, og bør absolutt få nye krimoppdrag.