«Sejersted kan ta liv»

I kveld gir styreleder Francis Sejersted Fritt Ords høyeste utmerkelse til Nina Karin Monsen. Det fører til at liv kan gå tapt, mener forfatter Guro Sibeko.

TEMPERATUR:  Da kameralysene ble slått av etter sending, tok temperaturen seg kraftig opp i «Redaksjon EN»s studio på Marienlyst i Oslo. Debatten mellom tidligere leder i Landsbevegelsen for lesbiske og homofile Guro Siebke og styrelder i Fritt Ord Francis Sejersted ble bare mer heftig. Foto: Espen Røst
TEMPERATUR: Da kameralysene ble slått av etter sending, tok temperaturen seg kraftig opp i «Redaksjon EN»s studio på Marienlyst i Oslo. Debatten mellom tidligere leder i Landsbevegelsen for lesbiske og homofile Guro Siebke og styrelder i Fritt Ord Francis Sejersted ble bare mer heftig. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I går kveld satt den tidligere nestlederen i Landsbevegelsen for lesbiske og homofile (LLH) i debatt sammen med blant andre Sejersted i «Redaksjon EN»s studio på Marienlyst i Oslo.

Da Dagbladet intervjuet dem begge etter at kameralysene er slått av, steg temperaturen.

- Du tar liv ved å gi Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen. Ja, hun må få lov til å si det hun vil, men til nå har vi kunnet le av hennes absurde meninger. Fritt Ord har høy respekt i samfunnet, og ved å gi henne en pris er du med på å legitimere hennes standpunkter, sier Sibeko.

- Å si at det bidrar til å ta liv, er å gå for langt, tordner Sejersted tilbake, før han forlater NRKs bygninger.

Overfor Dagbladet utdyper Sibeko.

-  Å gi henne prisen er det samme som å si at det er greit å komme med krenkende uttalelser mot homofile. Monsen har sagt ekstreme ting som at mitt barn er uønsket. Nå kommer homohets til å bli akseptert i skolegården. Sejersted bør huske på at selvmordstallene blant unge homofile er ekstremt høye. Det hjelper ikke at Monsen sier at homofile barn er handikappede. Noen dør av det. Og det hjelper heller ikke at Sejersted sier at hun er «gjennomreflektert» når hun sier det, sier Sibeko, som selv har en fem år gammel sønn med sin kvinnelige kjæreste.

Står fast på begrunnelse
Sibeko er ikke den første som kritiserer styrelederen og prisvinneren etter at det 16. april ble offentliggjort at Monsen er vinner av årets Fritt Ord Pris. I pressemeldingen skriver institusjonen at prisen tildeles filosofen «for hennes gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt.» I etterkant har Sejersted i stedet brukt ord som «gjennomarbeidede og konsistente» og at Monsen er en «uredd» samfunnsdebattant.

Flere Dagbladet har snakket med tolket dette som at Fritt Ord har gått bort fra sin egen begrunnelse.

- Det viser at de kanskje har tatt inn over seg noe av den kritikken som har kommet. Forhåpentligvis ser de at de har et forklaringsproblem, sier Håkon Haugli, Oslo Arbeiderpartis sjuendekandidat foran høstens stortingsvalg.

Han får støtte av Ap-kollega Anette Trettebergstuen, som i januar ble kåret til årets mektigste lesbiske kvinne av nettstedet Gaysir.

- Jeg håper det betyr at Fritt Ord-stiftelsen har innsett at Monsens meninger ikke kan kalles gjennomreflekterte. Jeg forsvarer hennes rett til å mene det hun vil, men å komme med grove påstander uten å begrunne dem vitenskapelig er ikke å være gjennomreflektert, sier Trettebergstuen.

Men dette avviser Sejersted på det sterkeste.

- Jeg mener fortsatt at hun er gjennomreflektert. Det er klart sammenheng mellom hennes filosofiske skrifter og hennes standpunkter. Hvis man ser bak måten hun uttrykker seg på, så er standpunktene hennes gjennomreflekterte, sier Sejersted til Dagbladet.

- Så måten hun uttrykker seg på er ikke gjennomreflektert?

- Nei, det kan man kanskje si. Fritt Ord stiller seg ikke bak hennes standpunkter, men vi ønsker oss alle mulige debattanter. Hun har kanskje uttalelser som krenker, men ytringsfrihet har sin pris, sier Sejersted.

Bør trekke seg
Sibeko mener imidlertid at den prisen blir for høy, og at Sejersted bør trekke seg som styreleder.

- Jeg mener det vil være positivt for Fritt Ord som stiftelse. Han belønner hatske angrep på barn, sier hun.

- Jeg står fortsatt bak utgivelsen og har ikke tenkt til å trekke meg. Det måtte uansett blitt opp til styret, mener Sejersted.

Men hva betyr egentlig «gjennomreflektert»? Dagbladet sjekket for ordens skyld med Per Egil Hegge, språkspaltist og tidligere redaktør i Aftenposten.

- Det betyr vel at man tenker mye, godt og grundig.

I kveld mottar Nina Karin Monsen 400?000 kroner i prispenger i Operaen, samtidig markerer homobevegelsen sin motstand i en demonstrasjon på andre siden av veien, på Christian Fredriks plass. Landsbevegelsen for lesbiske og homofile regner med at i overkant av 1000 mennesker vil møte opp.

I forkant av utdelingen arrangerer Dagbladet paneldebatt. Blant deltakerne er forfatteren Anne Holt og lederen for MorFarBarn.no, Øivind Benestad.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer