1998: Francis Sejersted kunngjør at de irske politikerne John Hume og David Trimble skal tildeles Nobels Fredspris for 1998.
1998: Francis Sejersted kunngjør at de irske politikerne John Hume og David Trimble skal tildeles Nobels Fredspris for 1998. Vis mer

Sejersted var en dannet borger

Francis Sejersted døde natt til i går, 79 år gammel. Som forsker løftet han fram rettsstaten som ideal, som borger representerte han en liberalkonservatisme som har dårlige vilkår i dagens Høyre, skriver Gudleiv Forr.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er mange paradokser ved Francis Sejersted. Han kunne være konvensjonell og kontrær på samme tid.

Han kom fra det solideste norske borgerskap, med bånd til så vel embetsmannsstat som forretningskultur. Men han ble avgjørende for utviklingen av den venstreideologiske tenkningen etter 1970-åras eksesser. Han anstendiggjorde venstreradikalismen, som Rune Slagstad har sagt.

Han vokste opp på det som vi gjerne omtaler som «beste vestkant». Men han hadde nærkontakt med motkulturen og giftet seg inn i en av motkulturens bærende familier. Han ledet arbeidet med Høyres historie på 1980-tallet, men knyttet til seg venstresidas historikere, Rolf Danielsen og Alf Kaartvedt til prosjektet. Han var regnet som Høyres ideolog, men skrev historien om sosialdemokratiets tidsalder med innlevelse og sympati.Som den første betydelige iakttaker forsto han at Arbeiderpartiets storhetstid også innebar sterkt konservative elementer. Han så for eksempel på velferdsstaten som en stor nasjonal gevinst. Han var liberal, men forkastet på ingen måte staten som aktør også i økonomien og mente en god samfunnsutvikling fordret styring. Han utmyntet begrepet «demokratisk kapitalisme» om den norske modellen der storborgerskapet stort sett var fraværende, og økonomien ble båret av et demokratisk sinnet småborgerskap. Som Rune Slagstad har formulert det:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn