Sekkeløp på speed

Fartsfylt reisesåpe på tomgang, om 18 skandinaver i østerled.

Terning3 Norsk dokusåpe Premiere, TVNorge i kveld kl. 21.30. TV: Man kan iblant bli lei av folk flest. Vanlige mennesker hører ikke hjemme på tv. Vanlige folk skal se på tv. Vi skal sitte i sofaen og glo på uvanlige mennesker som er «større enn livet». Vanlige folk kan iblant havne i nyhetene, men de bør ikke delta i tv-underholdningen og regisseres inn i alskens trendy formater.

Konsekvensen av denne utglidningen er at vanlige folk ender opp som kjendiser, uten å ha prestert noe mer enn det de fleste klarer på en quizkveld eller et middels oppfinnsomt fylleseminar med jobben.

På den annen side: Mange vanlige folk mener noe annet. La meg derfor presentere «Beijing Express», som i likhet med de fleste dokusåper i sjangeren «nå skal vi leke sammen og ha det more, dere», er en kreativ form for sekkeløp.

Reisesåpe

I motsetning til hva forhåndsannonsene gi inntrykk av, handler ikke «Beijing Express» om bunadfagre Synnøve Skarbø, men om ni «par», tre fra hvert av de skandinaviske landene. Med hver sin digre sekk på ryggen skal deltakerne reise så fort remmer og gortex kan holde fra Moskva til Beijing. Vinnerparet får en anti-reality-sprøyte i skinka … nei da, bare kødda, de får som vanlig masse gryn.

Reisen foregår i hektiske etapper med diverse regler og et dagsbudsjett på én euro, noe som innebærer at våre vanlige skandinaver må satse på til dels fattige russeres velvilje og gjestfrihet. Muligens vil noen av de innfødte tenke at det er ufølsomt av velstående skandinaver å reise på snyltereise til fremmede strøk.

Skandi-såpe

På den annen side skjønner jo russerne at noe muffens er på gang, siden alle de heseblesende parene har en kameraperson halsende etter seg – noe som i sin tur tvinger oss til en filosofisk betraktning av «observatøreffekten». La meg ta et konkret eksempel: Mens de haiker, foreslår norske Jørn at han skal gjemme seg i buskene, mens forloveden Anne Lise gjør seg sexy og later som om hun haiker alene. God idé. Men hva vil eventuelle kåte bilister synes om kameramannen som står ved siden av henne?

Mer interessant er det kanskje å observere synergien som oppstår når skandinaver lager fellessåpe. Der vi nordmenn lokkes av Synnøves blonde sunnmørskhet, klipper danskene og svenskene inn sin egen programleder. Penger spart.

Oppsummering: Enkelte morsomme episoder oppstår underveis – som når vi møter en lokal, vomdiger og gjestfri kakse i tanga – men stort sett følger vi travle, pengelense sekketurister høye på adrenalin.