SPENNENDE TIDER: Neste torsdag skal det velges om Skottland fortsatt skal være avhengig eller uavhengig av regjeringen i London. Her spiller Allan Smith sekkepipe på grensen mellom England og Skottland. Foto: AP/NTB Scanpix
SPENNENDE TIDER: Neste torsdag skal det velges om Skottland fortsatt skal være avhengig eller uavhengig av regjeringen i London. Her spiller Allan Smith sekkepipe på grensen mellom England og Skottland. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Sekkepipa kan få en helt annen lyd

Storbritannia kan virkelig bli forandret neste torsdag når skottene skal stemme om de skal være selvstendig eller ikke. Øyriket kan bli delt i to.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

 (Ideer): Det er stor uro i Storbritannia for øyeblikket. Den siste meningsmålingen viser at tilhengerne av et fritt og uavhengig Skottland virkelig kan vinne.

I Sunday Times viste en måling utført av YouGov at «Ja til uavhengighet» vil få 51 prosent av stemmene, mens Nei-siden vil få 49 prosent. Resultatet har skapt panikk i David Camerons regjering, som vil tilby skottene flere goder i den uka som gjenstår før skottene går til urnene.

Ny nabo

 Uansett resultat, så har folkeavstemningen engasjert skottene politisk. Alt tyder på at de vil strømme til valglokalene. Folkeavstemninger er med andre ord inspirerende for velgerne.

Det som skjer var utenkelig for de fleste briter for noen uker siden, men de må nok våkne opp til det faktum at Skottland om noen dager kan bli et selvstendig land med samme folketall som Norge, fem millioner. Vi kan med andre ord få en ny nabo i vest.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn