Sekretæren

Romantisk komedie om sadomasochisme på kontoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Er det mulig å lage en film om «kinky sex» og likevel servere resultatet som en luftig og lystig komedie? Steven Schainberg har langt på vei klart det; hans beskrivelse av et sadomasochistisk forhold i «Sekretæren» er så hverdagslig at man ikke føler seg som kikker i et peep-show.

Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) og E. Edward Grey (James Spader) er alt annet enn lær-og-pisk-klisjeene i tegneserieversjonen av S&M-forhold. Hun har en psykiatrisk historie med hyppig selvskading, og får sin aller første jobb som sekretær for advokaten Grey, en kontrollfrik som vil «oppdra» Lee: Han befaler hvordan hun skal snakke i telefonen, kle seg, spise, slutte å snufse osv. Når hun skriver feil i brevene han dikterer, retter han med rød tusj - og riser henne på rumpa.

Hun liker det så til de grader at hun begynner å gjøre feil med vilje. I fantasien er hendene hennes bundet fast til et åk over skuldrene og hun må bruke haka på skiftemaskinen. Når Grey trekker seg tilbake, litt skremt over egne sado-tendenser, er det som om publikum heier på at Lee skal få mer ris.

Filmen er basert på en novelle i Mary Gaitskills «Bad Behavior» som vakte oppsikt da den utkom i USA. Her er kvinnene dysfunksjonelle, som Lee i «Sekretæren», men det er normen og ikke avviket. Så lar man seg sjarmere av en film, som - bortsett fra en håpløs mediescene mot slutten - framstår som skrudd, men humoristisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer