Seks år og like pop

9. april 1999 ønsket Jon Almaas velkommen til studio med ordene «9. april er bedre enn sitt rykte». Seks år etter er «Nytt på nytt» Norges mest populære tv-program.

1 280 000 nordmenn ser hver sending, mer enn dobbelt så mange som i starten. «Nytt på nytt» har god grunn til å feire seg selv i jubileumshelga.

-  Hvorfor er dere så populære?

-  Fordi programmet er bra, sier prosjektleder Guri Skavlan.

-  Nordmenn er et nyhetshungrig folk. «Nytt på nytt» sendes på slutten av uka og gir en oppsummering av hva som har skjedd. Samtidig er det underholdning. Og ettersom vi har nye saker hele tida, rekker ikke folk å bli lei av oss. Sakene står i fokus, ikke vi, sier Jon Almaas, som fortsatt synes det er moro å lage programmet.

Dobling

-  Hadde du trodd «Nytt på nytt» skulle slå så godt an?

-  Ikke da vi startet, sier Skavlan.

Premieren for seks år siden ble slaktet til terningkast 1 i Dagbladet. NRK begynte å måle seertall i 2000. Da lå snittseertallene for «Nytt på nytt» på 609 000 seere i uka. Året etter steg snittet til 848 000.

 HURRA FOR «NYTT PÅ NYTT»:  Anne-Kat. Hærland, Jon Almaas og Knut Nærum flagger for seerne under oppvarmingen før sending. Denne helga er det seks år siden første «Nytt på nytt». Foto: Daniel Sannum Lauten
HURRA FOR «NYTT PÅ NYTT»: Anne-Kat. Hærland, Jon Almaas og Knut Nærum flagger for seerne under oppvarmingen før sending. Denne helga er det seks år siden første «Nytt på nytt». Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

I 2002 hadde det gått opp til 999 000, og de siste tre åra har mer enn en million seere sett hvert eneste program. Hele veien har det vært økning: fra gjennomsnittlig 1 189 000 seere i 2003 via 1 226 000 seere i 2004 til 1 280 000 seere så langt i år.

Markedsandelen - altså hvor mange som velger «Nytt på nytt» av dem som ser tv fredag mellom klokka 20.55 og 21.25 - ligger rundt 70 prosent.

I kveldens sending, som ble tatt opp i går, får vi se at bensinprisen og Gudrun Schymans feministparti (kanskje) er de viktigste nyhetssakene i uka som har gått.

Spøker med paven

«Nytt på nytt»-redaksjonen tar opp en og en halv times moro hver uke, og velger ut den aller morsomste halvtimen. Hver uke tilrettelegger de programmet litt etter hvem som er med. Også i kveld.

-  Vi har forberedt litt kvinnestoff til Cille Biermann og litt Idol til Knut Borge, sier Jon Almaas.

-  Finnes det ting dere ikke kan spøke med? Kan man spøke med pavens død?

-  Ja, det kan vi. Det er en offentlig død, det er ingen privat død. Humor er en vinklingssak, og i utgangspunktet er det ingenting vi ikke kan spøke med, så lenge det gjøres på en morsom måte, sier tekstredaktør Elisabeth Botterli.

«NYTT PÅ NYTT»-GJENGEN: Anne-Kat. Hærland, Jon Almaas og Knut Nærum.