Seks år og skoletaper?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOLE: I dag forventes det at norske barn skal lære å lese ett år tidligere enn før. Verken Kristin Clemet eller den rød-grønne regjeringen har hittil lagt fram forskningsdata som dokumenterer at det å kunne lese tidlig er avgjørende for barnets leseferdighet når det har gått noen år. Hvor mye dårlig samvittighet skal umodne seksåringer, foreldre og lærere ha fordi barnet ikke greier å knekke lesekoden i første klasse?

Forfallet i leseferdigheter blant norske elever, har ført til nye læreplaner med økt press på fem- og seksåringene. Selv om mange barn lærer å lese tidligere enn før, så har ikke leseferdighetene i norsk skole samlet sett økt. Tvert i mot. Problemet med å starte begynneropplæringen for tidlig, er at mange umodne elever blir påført nederlagsstempel allerede i første klasse i grunnskolen.

Tidlig lesedebut handler om modenhet, motivasjon, gener og kjønn. De fleste pedagoger som har erfaring i begynneropplæringen i norsk, vet at problemet i skolen ikke handler om når barnet begynte å lese, men hvordan greie å holde fast ved interessen for lesing i årene etterpå. Å videreutvikle språkkunnskapene er langt mer krevende enn å lære bokstavene. Tidlig fokus på bokstavene skaper stor frustrasjon hos mange barn. Vegen til leseferdighet går ikke gjennom tvang, men gjennom lyst til å lære å lese. Det er ingen grunn til å tro at våre største komponistene fikk sin musikalske oppvåkning gjennom å lære notene i førskolealder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer