FORNØYD: Amedias konsernsjef Glenn Veiby er tilfreds med avgjørelsen til Medieklagenemnda. Han mener det bør få konsekvenser for det pågående arbeidet med en medieeierskapslov. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORNØYD: Amedias konsernsjef Glenn Veiby er tilfreds med avgjørelsen til Medieklagenemnda. Han mener det bør få konsekvenser for det pågående arbeidet med en medieeierskapslov. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Seks aviser reddet for Amedia

Vant fram med klage.

(Dagbladet): Da det ble kjent i desember 2011 at Amedia, som da het A-pressen, hadde kjøpt opp Edda Media, startet både Konkurransetilsynet og Medietilsynet en undersøkelse av oppkjøpet.

I august 2012 konkluderte Medietilsynet med å godkjenne oppkjøpet, så fremt Amedia solgte avisene Varden avis, Østlandets Blad, Smaalenene Avis, Rakkestad Avis, Enebakk Avis, Vestby Avis og Ås Avis.

Fra før av har Konkurransetilsynet pålagt A-pressen å selge Demokraten i Fredrikstad og Varden i Skien.

Årsaken for vedtaket, var at Medietilsynet mente Amedia ville få en for dominerende eierposisjon i medieregion Østviken.

- Ren tillatelse Dette vedtaket ble klaget inn til Medieklagenemnda, som nå har konkludert med at salg av seks aviser ikke er nødvendig. Det gjelder avisene Østlandets Blad, Smaalenene Avis, Rakkestad Avis, Enebakk Avis, Vestby Avis og Ås Avis.

«Vedtaket må uttrykkes som en ren tillatelse for Amedia AS til å erverve Mecom Europa AS, uten at det settes noen vilkår», skriver klagenemnda.

Amedia er svært tilfredse med Medieklagenemndas beslutning.

- Medieklagenemnda har i all hovedsak lagt de samme skjønnsmessige vurderinger til grunn som vi har gjort, blant annet ved å påpeke at mediemangfoldet i Østviken i stor grad påvirkes av Aftenpostens posisjon i regionen og av fremveksten av gratisaviser, sier konsernsjef Glenn Veiby i en pressemelding.

Han mener vedtaket bør få konsekvenser for arbeidet med ny medieeierskapslov.

- Dagens avgjørelse viser at det i dagens mediesituasjon er problematisk å praktisere rigide regionale eierskapsgrenser. Dette må etter vårt syn åpenbart få konsekvenser for det pågående lovarbeidet om ny medieeierskapslov, sier Veiby.