KOMMENTARER

Seks dager som skapte 50 år med krise

I dag er det et halvt århundre siden seksdagerskrigen forandret Midtøsten, en krig som pågår den dag i dag. 

RASK FRAMRYKKING: Israelske panservogner raser gjennom Sinaiørkenen i Egypt uten å møte motstand 5.juni 1967. Foto: AFP/Scanpix NTB
RASK FRAMRYKKING: Israelske panservogner raser gjennom Sinaiørkenen i Egypt uten å møte motstand 5.juni 1967. Foto: AFP/Scanpix NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

5. juni 1967: I morgentimene setter 200 israelske jager- og bombefly kursen mot Egypt. Tre timer seinere er hele den egyptiske flystyrken utslettet, bombet på bakken. Så kommer turen til Syria og Jordan, der landenes luftmakt også settes ut av spill. Det hele tar seks timer. Israel har i realiteten allerede vunnet krigen mot sine arabiske naboland. Men den varer i fem dager til. Da har israelerne okkupert Sinai-halvøya, Vestbredden, Golanhøydene, Øst-Jerusalem og Gaza. Egypt, Jordan og Syria har lidd et sviende nederlag, Israel har store deler av verdens sympati.

5. juni 2017: Sinai er for lengst gitt tilbake til Egypt. Israelerne har formelt trukket seg ut av Gaza, men kontrollerer både luftrommet, havområdet og Gazas landegrenser mot omverdenen. Israelske soldater går også inn i Gaza når de finner det for godt. Øst-Jerusalem og Golanhøydene er annektert. Vestbredden er under okkupasjon. En fredsløsning mellom israelerne og palestinerne er lenger unna enn noensinne, selv om USAs president Donald Trump sier det motsatte.

Jeg husker godt utbruddet av denne krigen. Vi som var vokst opp med de forferdelige historiene om Holocaust, tyskernes utryddelse av nærmere seks millioner jøder, hadde en enorm sympati med Israel, den unge jødiske staten. Min jødiske barndomsvenn hadde lyst til å reise til Israel for å delta i kampene mot de arabiske fiendene, men krigen var slutt før han fikk tenkt videre. Araberne var for mange nordmenn bare noen orientalske villmenn som ville kaste jødene på sjøen. Palestinerne hadde vi knapt hørt om, selv om 750 000 av dem hadde måttet flykte da staten Israel ble opprettet i 1948. De 350 000 nye flyktningene etter seksdagerskrigen ble knapt nevnt i norske medier som nesten uten unntak var på israelernes side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer