DEBATT

Debatt: Samfunnsdebatt

Seks grep for en bedre offentlig samtale

Hva kan bedre den hatske tonen i den norske samfunnsdebatten?

HØRE FOR Å FORSTÅ: Klarer du å lytte, er fokuset mindre på å overvinne motstanderen, men heller å utforske en felles verdiplattform. Da har du et helt annet utgangspunkt for en åpen og konstruktiv samtale, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
HØRE FOR Å FORSTÅ: Klarer du å lytte, er fokuset mindre på å overvinne motstanderen, men heller å utforske en felles verdiplattform. Da har du et helt annet utgangspunkt for en åpen og konstruktiv samtale, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Kjære muslimske venner. Vi er glad i dere. Dere har en plass her. Dette er deres hjem. Vi sørger som en familie sammen med dere. Vi er ett.»

Like etter det brutale terrorangrepet som etterlot 51 muslimer døde i Christchurch, laget Amnesty New Zealand en plakat med denne teksten. Kunne vi gjort det samme i Norge?

Den siste tida har det pågått et arbeid blant akademikere, journalister og folk i frivillig sektor. De har forsøkt å samle innsikt fra kognitiv psykologi, adferdsforskning og lingvistikk for hvordan en mer effektivt kan nå publikum med progressive budskap og hvordan vi alle kan bidra til en bedre samfunnsdebatt. Her er seks konkrete forslag:

1. Lytt og se etter felles verdier

Alt starter med å høre etter. I april lanserte Alicia Sachrajda og Lena Baumgartner rapporten «More than Words». Der slår de fast at hvis du virkelig klarer å lytte, reduserer du sjansen for skyttergravskrig betydelig. Ved å intone seg på dem du snakker med, reduserer du sjansen for en retthaversk og kamporientert samtaleform. Klarer du å lytte, er fokuset mindre på å overvinne motstanderen, men heller å utforske en felles verdiplattform. Dermed har du et helt annet utgangspunkt for å føre en åpen og konstruktiv samtale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer