Seks millioner kroner til fem norske spill

Funcom lager MMORPG for barn.

ONLINE-EVENTYR FOR BARN: Funcoms «Monsterhelter» var blant spillene som fikk millionstøtte. Dette er konseptbilder fra spillet.
ONLINE-EVENTYR FOR BARN: Funcoms «Monsterhelter» var blant spillene som fikk millionstøtte. Dette er konseptbilder fra spillet.Vis mer

||| (Dagbladet.no): På den nordiske spillmessen Nordic Game i Malmø offentliggjorde i dag Norsk filminstitutt hvilke seks dataspill som får tilsammen fem millioner kroner i støtte.

I en pressemelding kan Kaja Hench Dyrlie, NFIs produksjonsrådgiver for interaktive medier, fortelle om ny rekord i antall spillsøknader.

- Ved forrige tildeling i februar fikk vi inn 20 søknader, som da var rekordhøyt. Denne gangen har 30 selskaper søkt om tilskudd til spill, sier Hench Dyrlie.

Mangfold i søknadene
Det har kommet søknader på alt fra små og billige spill fra nye utviklere, til omfattende konsollspill fra etablerte spillselskapene.

- De fleste søknadene gjelder barnespill, men vi ser også mange som ønsker å lage spill til et mer voksent publikum, sier Kaja Hench Dyrlie.

To spillprosjekter fikk halvannen millioner norske kroner hver, begge hos de godt kjente norske spillselskapene Funcom og Artplant.

MMORPG for barn
Funcoms spill har arbeidstittelen «Monsterhelter», og er et nettleserbasert massivt onlinerollespill for barn mellom åtte og tolv år. Her følger vi en ung helt som opplever at kjæledyret på magisk vis blir en stor og trygg følgesvenn gjennom spektakulære eventyr.

«Monsterhelter» finner ifølge pressemeldingen sted i en alternativ fremtid der menneskeheten har utviklet teknologi for å åpne portaler inn til andre verdener. Her har pirater avansert dampteknologi og flygende piratskip, huleboere rir på pterodaktyler, og dinosaurer lurer inne i den tette jungelen. Etterhvert vil også flere verdener kunne komme til, med hver sine temaer og utfordringer.

- Vi ønsker med Monsterhelter å utvikle et onlinespill rettet mot et yngre publikum, med innhold og spillmekanikker som er tilpasset yngre spillere. Det skal være et trygt, men spennende onlinespill der barn over hele verden kan legge ut på episke eventyr, sier kommunikasjonsdirektør Erling Ellingsen til Dagbladet.no.

- Med «Monsterhelter» er Funcom tilbake som utvikler av barnespill. Funcom har etter hvert etablert seg blant de store, og det er meget gledelig at de nå ønsker å benytte noe av den kompetansen de har opparbeidet til å produsere spill for barn i alderen 8-12 år, sier Kaja Hench Dyrlie i en uttalelse.

Les mer om «Monsterhelter» her

Kompis-spill til Wii
Den andre største tildelingen på halvannen million kroner til Artplant er øremerket Wii-spillet «Min Kompis», som passer for barn mellom seks og tolv år.

Spillet handler om Felix, som ikke er altfor god i fotball. Han blir derfor satt på benken av den lite pedagogiske treneren, men dikter opp en drømmevenn som utfordrer Felix - og dermed også spilleren - på en morsom og opplærende måte.

- «Min Kompis» er et fargerikt, humoristisk og engasjerende prosjekt. Jeg har stor tro på at Artplant igjen kan levere et godt spill som vil fenge barna og sikkert også ganske mange voksne, sier produksjonsrådgiver Kaja Hench Dyrlie.

• Les mer om «Min Kompis» her

Håndholdt Flåklypa
Én million kroner går til Ravn Studio, som utvikler et nytt spill «for alle» basert på den klassiske «Flåklypa Grand Prix». Spillet lages til Nintendo DS/DSi, og lar deg møte Solan, Ludvig og Reodor.

Spillet vil ifølge pressemeldingen bestå av en eventyrdel, en samling minispill og et bilracespill. Ved å spille minispillene vinner man både poeng og bildeler, og når man får nok av disse til Il Tempo Gigante er komplett, vil spilleren få tilgang til bilracespillet.

- Nintendo DS/DSi er en veldig populær plattform blant barn og en kombinasjon av denne plattformen og et av Norges mest kjente,og ikke minst kjære univers må bli et morsomt spill som vil fenge mange, uttaler Kaja Hench Dyrlie, produksjonsrådgiver om spillet.

• Les mer om «Flåklypa Grand Prix» her

Tog, sjakk og fysikk
Amazing Games AS får 600.000 kroner for sitt strategispill «Railroad Revolution», der spillerne får være med på kappløpet om å bygge den første transkontinentale jernbane over det amerikanske kontinent på 1860-tallet.

• Les mer om «Railroad Revolution» her

200.000 kroner går til spillet «Chess Attack», som utvikles av Yes Games AS - et firma som eies av blant andre sjakkgeniene Magnus Carlsen og Simen Agdestein. «Chess Attack» vil by på en helt ny måte å spille sjakk på, der brettet gjøres mindre og spillet enklere uten at de strategiske elementene i spillet fjernes.

• Les mer om «Chess Attack» her

Rock Pocket Limited får 200.000 kroner til spillet «Dør-til-dør», et spill som kombinerer fysikk (simulert tyngdekraft), planlegging og problemløsing. En pakke skal trekkes fra en dør til en annen, noe som ikke er helt problemfritt ...

• Les mer om «Dør-til-dør» her

I tillegg har det nordiske spillprogrammet delt ut penger til seks nordiske spillprosjekter i dag:

• Art of Crime Aps (Denmark), DKK 500,000 for «Crimeville»
• Casual Continent Ltd (Finland), DKK 500,000 for «Crown of Byzantium»
• Recoil Games Oy (Finland), DKK 500,000 for «Earth No More»
• Press Play Aps (Denmark), DKK 450,000 for «Hard Plastic»
• Tactile Entertainment Aps (Denmark), DKK 250,000 for «iCreatures»
• L Mediahouse (Sweden), DKK 400,000 for «Sky Heroes»