Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lyttetips: Laura Veirs, Luke Eliott, Vidar Vang

Seks plater som minner om at det er på tide å pakke tursekken

Anbefalinger fra musikkredaksjonen!

MODER JORD: På sitt tiende album speiler Laura Veirs' musikk naturens skjønnhet, sånn som all virkelig betydningsfull americana. Foto: Jason Quigley.
MODER JORD: På sitt tiende album speiler Laura Veirs' musikk naturens skjønnhet, sånn som all virkelig betydningsfull americana. Foto: Jason Quigley. Vis mer
Laura Veirs: «The Lookout» [Bella Union].
Laura Veirs: «The Lookout» [Bella Union]. Vis mer

ALBUM: Den mest begavede låtskriveren i case/lang/veirs – trioen som satt til livs en av 2016s flotteste folkpop-plater – er tilbake med sitt tiende studioalbum. Selv om det er litt daukjøtt midtveis i «The Lookout», er det mer enn nok smellvakre spor her til at man stadig lengter tilbake. Laura Veirs’ musikk klarer, som all betydningsfull americana, å speile hele kosmos i selv de mest trivielle ting. En bedre påminnelse om at det er på høy tid å pakke tursekken skal man lete lenge etter. KIM KLEV.

Luke Elliot: «I Love You (All the Way)». [Name Music].
Luke Elliot: «I Love You (All the Way)». [Name Music]. Vis mer

SINGEL: Luke Elliot tok Norge med storm for to år siden med albumet «Dressed for the Occasion». Nytt album er underveis, med mektige og suggerende «I Love You (All The Way)» som første smakebit. Elliot framfører en minimalistisk tekst i samspill med et kor som gir låta sug og intensitet. Sangen gynger sakte inn i kropp og sinn, den handler om frykt og håp, som en bønn om en framtid, mens pianokompet flyter som en elv gjennom livet. FREDRIK WANDRUP.

Vidar Vang: «8530 Bjerkvik». [VV Records].
Vidar Vang: «8530 Bjerkvik». [VV Records]. Vis mer

ALBUM: Vidar Vang er blitt far og er kommet tettere på egen oppvekst. Det gir seg utslag i gode tekster (i samarbeid med Gaute Fredriksen) preget av deilig nostalgi som tar ham tilbake til fødestedet. Språket er også «nærmere»: «8530 Bjerkvik» er hans andre album på norsk. Sammen med sin faste samarbeidspartner Cato «Salsa» Thomassen presenterer han ti nære og personlige låter – i en miks av springsteen-inspirert rock og «lett» elektronika. Flotte saker. ØYVIND RØNNING.

Country Heroes: «Honky Tonk Tears». [Safe & Sound]
Country Heroes: «Honky Tonk Tears». [Safe & Sound] Vis mer

ALBUM: Kan det bli for country for country? Countrystasjonene på amerikansk radio mener det, men de hadde kanskje ombestemt seg om de hadde hørt norske Country Heroes. Ingen spiller hardcore, tradisjonell country/honky tonk her hjemme bedre enn denne gjengen, med singer/songwriter-fenomenet Jørund Vålandsmyr i spissen. Og visste dere det: «Satan Loves Country Music»! Gruppas andre album, «Honky Tonk Tears», får tårene til å dryppe i ølglasset mens du bare trampe takten med cowboystøvlene. ØYVIND RØNNING.

J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters – «Blue Eyed Soul Volume 1». [Hunters Records]
J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters – «Blue Eyed Soul Volume 1». [Hunters Records] Vis mer

ALBUM: Det er gode tider for norsk soul: Adam Douglas/High Red, Greasy Gravy, Billy T. Band og nå J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters. J.T. & co. er veteraner i det norske blueslandskapet, men sjangermessig er de ikke til å «stole på». Med vokalist (og tidvis trekkspillende) Jan Tore Lauritsen i spissen, blander de gjerne inn andre «undersjangrer». På «Blue Eyed Soul Volume 1» er det, naturlig nok, fokus på blåøyd soul. Låtene er til dels egne, og det hele toppes med blåsere – og JT, som er blitt rene skjønnsangeren med åra. ØYVIND RØNNING.

ALBUM: Alle househjerter gleder seg! Under aliaset Mr. Fingers, har Larry Heard – syvende far i dyphuset – sluppet sin første fullengder på 13 år. Hundre minutter lange «Cerebral Hemispheres» (ikke fullt så poetiske «hjernehalvdeler» på norsk) starter som sjelfull, melankolsk loungemusikk. Litt etter litt oppheves tyngdekraften, og man tas med på en smellvakker utflukt til kosmos’ ytterkanter. Vi er jo lagd av stjernestøv, tross alt. KIM KLEV.

Mr. Fingers – «Cerebral Hemispheres». [Alleviated Records].
Mr. Fingers – «Cerebral Hemispheres». [Alleviated Records]. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling