Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Seks smarte ting å gjøre når det er kaldt

Utnytt kuldegradene mens de er her!

KALDT: Når det er hvitt og svært kald ute, som i disse dager, har man også en gylden mulighet for å rensetøy. Her fra Hovden i Setesdal en tidligere vinter. Foto: Pelle Gangeskar
KALDT: Når det er hvitt og svært kald ute, som i disse dager, har man også en gylden mulighet for å rensetøy. Her fra Hovden i Setesdal en tidligere vinter. Foto: Pelle Gangeskar Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er viktig å hjelpe fuglene med litt mat når det er kaldt og snø. Da sliter de nemlig litt ekstra med å finne mat. Men der er noen andre ting du også bør gjøre, når det er minusgrader og hvit ute.

Spaltist

Nini Hæggernes

Miljørådgiver, skribent og grønn spaltist

Siste publiserte innlegg

Tepperens

Gi tepper en skikkelig god kjemikaliefri snørens. Legg tepper med overflaten ned i snøen en dag eller to. Tråkk teppet litt ned i snøen så det for godt feste i snøen, for å suge til seg skit. Flekker kan skrubbes vekk med snø, litt natron og en stiv børste.

Bli kvitt sengemidd

Heng ut madrasser, dyner og puter, eller legg de i ren snø, for å ta knekken på utrivelige sengemidd. Midden dør først ved minus 20 grader, men blir bedøvet i minusgrader så de ikke klarer å holde fast, og kan ristes av etter ett døgn i snøen.

Mitbehandling

Gamle møbler og interiør kan inneholde mit, eller stripet borebille som det også heter. Hvis der er trehvite skarpe kanter i borehullene og trehvit melete sagmugg fortsatt drysser ut, er det sannsynligvis levende biller. Du tar best knekken på miten med kulde. Sett møbelet ut i noen dager når det er mer enn minus 10 grader. Da overlever normalt ikke miten. Husk å la møbelet aklimatisere seg litt i kjeller, eller annet kjølig rom, før det settes inn igjen i varmen. Gamle ting og møbler er skjøre og store hurtige temperaturforandringer bør unngås.

Snørensing av tekstiler

Det er ikke alt som trenger å vaskes eller renses. Heng ut dress, bunad, gardiner, duker, ull, eller andre tekstiler som trenger å friskes opp litt. Unngå direkte sollys for å unngå bleking. Overfladiske flekker kan ofte fjernes forsiktig med en myk børste og litt vann.

Snøbleking

Bunadskjorte og andre hvite tekstiler som er gulnet, kan legges i snøen på en solrik dag. Sol og snø vil sørge for naturlig bleking. Dette er en gammel tradisjon, også kalt for snøbleking. Ikke snø i sikte? Hvite tekstiler kan også henges ut tørre noen timer på en solrik dag, hele året. Vær obs på at noen tekstiler kan bli skjøre hvis de henger for lenge i solen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!