Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Seksti år og like sint

«Hun er tilbake, og hun er rasende,» skriver Daily Telegraph. Det er som om de venter et jordskjelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den engelske feminismens mor, Germaine Greer, forfatteren av «Den kvinnelige evnukk», har skrevet oppfølgeren til denne syttitallets politiske bombe. Tittel: «The whole woman».

  • Boka kommer ut til helga og dekker, ifølge forhåndsomtalene, hele spekteret av kvinners liv, som «skjønnhet, abort, sex, husarbeid, morsrolle, testosteron og tenåringsmagasiner». Boka er et angrep på såkalt livsstilsfeminisme, og en ny oppfordring til å kjempe for en reell likestilling mellom kjønnene.
  • Sint, altså, nærmest rasende - en egenskap så sjelden forbundet med kvinnelige forfattere at forlaget finner det verdt å poengtere. Særlig oppbrakt er 60 år gamle Greer over enkelte av sine medsøstre, som amerikanske Betty Friedan: Hun hevdet nylig at Clinton ikke hadde gjort noe galt. Og britiske Fay Weldon: «Det virker som om hun har glemt de gamle mekanismene. Nå humrer hun: Ho-ho, stakkars menn,» freser Greer.
  • Etter at en ny generasjon feminister, med Susan Faludi i spissen, formulerte et backlash for likestillingen for noen år siden, kan det virke litt bakpå å skrive en «Backlash 2», eller en «Kvinnelig evnukk 2», for den saks skyld. Men kanskje er det nødvendig: Greer hevder at Kyoto-konferansen, der verdens mektigste diskuterte småtteri av typen «hva skal vi gjøre med kloden?», var en forsamling bestående av menn (hun la vel ikke merke til Guro Fjellanger). I det Tony Blair-styrte England ser Greer heller ingen god utvikling: «De som bestemmer i Labour-partiet er Tonys venner, og Tony har ingen kvinnelige venner.»
  • Greers forrige bok, «Forandringen», handlet om hvordan klimakteriet og en fallende sexlyst hadde gitt henne en ny frihetsfølelse. Likevel sier den tidligere sexliberalisten bramfritt til The Telegraph at «som alle kvinner med god smak er jeg pederast - jeg foretrekker gutter framfor menn». For øvrig liker hun best å dyrke asparges.
  • I høst utkom den jevnaldrende Erica Jongs bok med den freudianske tittel «What do Women Want?» i USA. I likhet med Greer vekket hun mange kvinners engasjement på 70-tallet med romanen «Jeg tør ikke fly». Også hun har tidligere skrevet en klimakteribok - bestselleren «Fear of fifty». Hva kvinner på randen av tusenårsskiftet vil ha, er ifølge Jong følgende: brød, roser og makt. Ja, og så sex, da.