Sekstitallskameratene

Sympatisk journalistisk portrett av fargerik kunstnergenerasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ei dramatisk tid, både i kunsten og samfunnet for øvrig, Gerd Hennum skriver om i «Med kunst som våpen»: En ung og til dels fattig generasjon norske kunstnere gjorde opprør mot et mildt sagt konserverende kunstsystem, der makt og utstillingsmuligheter satt svært langt inne for dem. Samtidig protesterte de mot tilårskomne holdninger til kunsten, ikke bare ved å lage alskens happenings og søppelkunst, men ved etter hvert å insistere på en kunst i folkets og revolusjonens tjeneste. Rundt dem raste Vietnamkrig og EF-strid, over dem hang atomtrussel og forbruks- og miljøbekymringer.

Gruppeportrett

Det er i denne konteksten Gerd Hennum skildrer sine hovedpersoner: Per Kleiva, Willibald Storn, Morten Krohg, Kjartan Slettemark, Anders Kjær, Victor Lind og Siri Aurdal – GRAS-gruppegenerasjonen i norsk kunst. Hun gjør det først og fremst med journalistens virkemidler: Basert delvis på bøker, artikler og dokumenter, delvis på nye intervjuer, rekonstruerer hun de unge kunstnernes møte med en ny kunstvirkelighet i utlandet og et autoritært kunstsystem hjemme. Særlig er hun opptatt av den amerikanske innflytelsen på denne generasjonen, og skriver både lett og interessant om hvordan jazz og beatlitteratur påvirket Oslos unge kunstscene. Hennum klipper mellom de ulike kunstnernes liv, og følger dem fra ungdom, over en kummerlig tilværelse i det legendariske Skippergata-kollektivet og etter hvert svært kontroversielle utstillinger landet rundt, til en alderdom med varierende grad av kunstnerisk aktivitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer