LEDER

Tidsriktig og fortjent fredspris

Seksualisert vold er et våpen som lemlester, dreper og terroriserer

Dagbladet mener: Prisen må bidra til økt innsats og støtte i kampen mot barbariet.

VIKTIG PRIS: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med årets fredspris på Nobelinstituttet fredag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIKTIG PRIS: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med årets fredspris på Nobelinstituttet fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Sjelden har Nobels fredspris truffet bedre og vært mer fortjent enn årets tildeling til Dr Denis Mukwege og Nadia Mabura. Samtidig som metoo-bevegelsen markerer sin ettårsdag, setter komiteen søkelyset på seksualisert vold i krig og konflikter. Det er særdeles god timing som forhåpentlig vil bidra til enda mer oppmerksomhet om en viktig og tidsriktig tildeling.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege har i tiår arbeidet for å hjelpe kvinner som har vært utsatt for voldtekt og overgrep i krig. Med fare for eget liv har han jobbet utrettelig for å vekke internasjonal bevissthet om bruken av seksualisert vold som våpen. Mukwege har vært nominert tidligere, men nådde angivelig ikke opp fordi man ikke ville utvide prisen til å omfatte det man anså som humanitær bistand, i følge tidligere Nobel-direktør Geir Lundestad.

Når Mukwege deler prisen med den unge menneskerettsaktivisten, Nadia Mabura, som selv har vært utsatt for brutale overgrep, illustrerer det hvor snevert et slikt syn er og har vært. Den unge jezidi-kvinnen var vitne til at familiemedlemmer og naboer ble slaktet ned av IS. Selv ble hun tatt til fange og misbrukt på det groveste i tre måneder før hun klarte å rømme. I stedet for å gjemme seg bort i skam, som så mange ofre for slike overgrep gjør, valgte hun å stå fram og vitne om sin egen og titusener av kvinners skjebne.

Det har vært økende søkelys på den omfattende bruken av seksualisert terror og vold. FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325, som ble vedtatt for 18 år sida, understreket viktigheten av kvinners rolle i konfliktløsning. Årets fredspris kan sees som enda et gjennombrudd i å anerkjenne kvinners erfaringer og lidelser. Men fortsatt er det liten vilje eller evne til å straffeforfølge alvorlige og omfattende krigsforbrytelser som særlig rammer kvinner og barn.

Årets fredsprisvinnere taler ofrenes sak og har synliggjort at seksualisert vold ikke bare er en konsekvens av krig, men brukes aktivt og i stort omfang som våpen. Det er et våpen som lemlester, dreper og terroriserer i et omfang som ikke har vært anerkjent. Det er helt i Nobels ånd at enkeltpersoner som står opp mot krigens dødelige våpen, blir hedret for sitt arbeid. Forhåpentlig bidrar prisens flomlys til økt innsats og støtte i kampen mot barbariet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer