UTEN SKAM: Hvorfor det er kontroversielt å gi nysgjerrige ungdommer fordomsfri informasjon om sex, er for meg komplett ubegripelig, skriver innleggsforfatteren. 
  Foto: Håkon Eikesdal
UTEN SKAM: Hvorfor det er kontroversielt å gi nysgjerrige ungdommer fordomsfri informasjon om sex, er for meg komplett ubegripelig, skriver innleggsforfatteren. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Seksualmoralismens endelikt

Fortsatt synes enkelte å være av den oppfatningen at temaet sex er noe ungdom ikke skal være bekjent med før de har forlatt foreldrenes rede.

Temaet ungdom og seksualitet er visst evig kontroversielt. Etter to sesonger av «Trekant» har mye av forskrekkelsen lagt seg, men fortsatt synes enkelte å være av den oppfatningen at temaet sex er noe ungdom ikke skal være bekjent med før de har forlatt foreldrenes rede.

Sist ute er Dagbladets litteraturkiritker Cathrine Krøger som mener fjortenåringer i Norge er «ofre for et samfunn med splittede signaler». Bakgrunnen er to faktabøker om sex for ungdom der det til Krøgers forferdelse informeres om bl.a. «analsex, oralsex, puleforelskelser, one night stands og musebarberingsmoter». På Dagsnytt Atten utdypet hun sin kritikk. Kronargumentene synes å være at bøkene er rettet mot en lesergruppe som inkluderer ungdom under seksuell lavalder, og at de bruker et ungdommelig språk.

«Du vil ikke tro det som står der», sier Krøger til programleder. Hun nevner «hårreisende» innhold som «tips til en one night stand», og «har du liten kølle, ta hun bakfra», før hun legger til at «jeg har aldri hørt 12, 13, 14-åringer snakke sånn». Nå kan ikke jeg si så mye om sjargongen i skolegårdene da Krøger var ung, men jeg mistenker at det er hukommelsen mer enn språkbruken som har endret seg.

Hva gjelder kunnskapsnivået har det imidlertid skjedd en liten revolusjon de siste årene. Det er ikke mer enn ti år siden jeg selv var 14. Siden da har det skjedd en formidabel utvikling. Seksualundervisningen jeg ble tilbudt besto enten av lærere som var mer pinlig berørt enn elevene, eller en utdatert film tilsynelatende myntet på kostskoleelever fra 50-tallet, som fortalte at «onanering slettes ikke er noe man trenger å skamme seg over».

Følg oss på Twitter

Det betyr ikke at jeg lurte noe mindre på de samme tingene som nå formidles fordomsfritt til dagens ungdom på programmer som «Trekant», og i bøker av den typen Krøger henviser til. De aller fleste ungdommer under 16 er godt kjent med at det finnes noe som heter oralsex og analsex, og at det er mulig å ha sex med flere på en gang. Ytterligere informasjon har det imidlertid skortet på. For oss gutta, som gjerne synes det var mest pinlig å rådføre seg med en voksenperson, betød det at seksualopplysningen ble overlatt til pornostjerner som Jenna Jameson, eller eplekjekke jevnaldrende som tross sin selverklærte ekspertstatus gjerne var like usikre selv.

Det vil alltid være grenser for hva slags samtaler foreldre og lærere kan ha om sex med sine barn og elever. Jeg tror aldri det vil bli helt naturlig å sette seg ned med mor og far og spørre dem til råds om oralsexteknikker eller sexstillinger. Det er antakelig like greit. Ungdommer har en rekke spørsmål om sex før de blir seksuelt aktive. Det henger ganske naturlig sammen med et fenomen kalt «puberteten». Hvorfor det er kontroversielt å gi nysgjerrige ungdommer fordomsfri informasjon om sex, skrevet på et lettfattelig språk som målgruppen forstår, er for meg komplett ubegripelig.

Kristian Tonning-Riise, Unge Høyre
Kristian Tonning-Riise, Unge Høyre Vis mer

Vi har i lang tid hatt fler enn nok stemmer som forsøker å gjøre sex til et tabubelagt tema. Heldigvis finnes det stadig flere lett tilgjengelige stemmer som forteller unge at det å utforske sin egen seksualitet, den dagen de er klare for det, skal være gøy, spennende, og noe man kan snakke åpent om uten å føle skam.