Metoo

Seksuell trakassering sensureres

Metoo har kommet til Kina, med velkjente kinesiske særtrekk.

FARLIG FEMINIST: Li Tingting (t.v.) er en av fem kinesiske feminister som ble arrestert for å ha spredt løpesedler mot trakassering. Foto: AP / NTB Scanpix
FARLIG FEMINIST: Li Tingting (t.v.) er en av fem kinesiske feminister som ble arrestert for å ha spredt løpesedler mot trakassering. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Kina er og blir et mannssamfunn, til tross for salig formann Maos ord om at kvinner holder oppe halve himmelen. Den politiske ledelsen er nesten hundre prosent mannsstyrt; bare én av politibyråets 25 medlemmer er kvinne, de sju medlemmene av politibyråets stående komité er alle menn. Da er der vel ingen å trakassere?

Men #metoo-kampanjen snek seg gjennom den kinesiske brannmuren rundt årsskiftet. Riktignok var det en USA-basert kinesisk dataingeniør som tente gnisten. Liu Xixi postet en tweet på den kinesiske plattformen Weibo der hun anklaget en navngitt professor på et universitet i Beijing for seksuell trakassering. For 12 år siden, da hun var doktorgradsstudent, hadde professoren kastet seg over henne. Påskuddet var at han trengte hjelp til å vanne blomstene.

Tre millioner hadde sett Weibo-meldingen bare på noen timer. Ti dager seinere var professoren avsatt og strippet for sin akademiske tittel. #metoo ble et hett tema på flere sosiale medier i Kina. Kampanjen tok av i et sånt tempo og med en slik styrke at kinesiske sensurmyndigheter fikk kalde føtter. Etter først å ha uttrykt offisiell støtte til ofre og varslere, begynte myndighetene gradvis å sensurere og blokkere innlegg på sosiale medier.

Dette er et typisk forløp. Når en sak eller et debattema får stor oppslutning, slår myndighetene ned på det i panikk over at det skal skape sosial uro. Stabilitet må opprettholdes for enhver pris. Dette er en av årsakene til at en ideologisk ubetydelig bevegelse som Falun Gong er forbudt i Kina. Den var i utgangspunktet verken subversiv eller opposisjonell, men den fikk en masseoppslutning som var hinsides Kommunistpartiets kontroll. Slike folkeaksjoner er farlige i Kina, der domstolene stadig dømmer folk til årevis i fengsel for å underskrive opprop som er på kollisjonskurs med gjeldende partilinje.

Hittil har varslene om seksuell trakassering vært konsentrert om universiteter og høyskoler. De to mest prestisjetunge universitetene Beijing og Tsinghua har begge fått varsler. Men flere steder har varslere blitt innkalt til ledelsen og bedt om å holde tett. Demonstrasjoner blant studenter er blitt avlyst. Dette har fått mer enn 50 professorer ved over 30 universiteter til å underskrive et manifest mot seksuell trakassering. Foreløpig er det bare akademia som har begynt å lufte ut.

Ellers i Kina står ikke feminismen spesielt sterkt. Det er bare et par år siden at fem feminister ble kastet i fengsel for å ha spredt løpesedler mot vold i hjemmet og trakassering på offentlige kommunikasjonsmidler. Blant politiske kadre på lokalt nivå har anti-korrupsjonskampanjene avslørt hyppige tilfeller av sexkjøp og voldtekt av unge kvinner.

Hvis #metoo er et vannskille, slik det hevdes, rammes vel også Kina. Da nytter det lite at lederskapet fordømmer det som «utenlandsk påvirkning».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.