Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Seksuell trakassering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRAKASSERING: Det er lite kunnskap om seksuell trakassering i Norge. Dette gjelder særlig seksuell trakassering blant unge folk. Det er kun gjennomført to undersøkelser, og dette fører til at man vet lite om situasjonen i dag og om man skal jobbe grundigere med emnet, må man bruke forskningsstatistikk fra Sverige.

STATISTIKKEN fra både Sverige og Norge er nedslående og viser at seksualisert trakassering blant unge er et omfattende problem. Statistikken viser også at mye av trakasseringen foregår på skolen. De svenske tallene viser blant annet at 60 prosent av alle svenske ungdomsskoleelever blir klådd på mot sin vilje. I Norge viste en undersøkelse blant ungdom at 31 prosent av jentene hadde erfaring med bli presset til seksualiserte handlinger de ikke ønsket. Dette er et stort problem. Gutter og jenter må respektere hverandres kjønn og seksualitet dersom vi skal nå full likestilling i fremtidens Norge. Regjeringa må satse på tiltak, særlig rettet mot de unge, for å få en holdningsendring. Samtidig er det viktig med økt forskning på seksuell trakassering. Målet må være bevisstgjøring og holdningsendringer blant dagens unge.

DET ER også viktig å få informasjon om seksuell trakassering inn i skolen, ettersom mye av trakasseringen foregår her. Både elever og lærere må lære seg at alle former for seksuell trakassering er uakseptabelt og må slås ned på.Seksuell trakassering er bare et eksempel på den underprioriterte kjønnsforskningen i Norge. Dersom vi skal nå målet om reel likestilling, må vi vite mer om forskjellene og finne ut hva vi kan gjøre for å oppnå dette målet. Regjeringa må prioritere forskning på kjønnsdiskriminering og gi mer penger til holdningskampanjer rettet mot ungdom. Undervisningen må også inkludere seksuell trakassering på lik linje med mobbing. Dersom regjeringen skal følge opp de ambisiøse målene om reel likestilling i Norge må de starte arbeidet for full likestilling i Norge i kommende statsbudsjett.