DEBATT

Seksuell vold som kultur

Voldtektskulturen er så vanlig at vi ikke registrerer den som noe skadelig, men heller glorifiserer den.

FORELSKER SEG I UDYRET: «Skjønnheten og udyret» er et prakteksempel på hvordan barn lærer seg å glorifisere destruktive og misbrukende atferdsmønstre i jakten på kjærligheten, mener kronikkforfatteren.
FORELSKER SEG I UDYRET: «Skjønnheten og udyret» er et prakteksempel på hvordan barn lærer seg å glorifisere destruktive og misbrukende atferdsmønstre i jakten på kjærligheten, mener kronikkforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange menn ble plutselig, bokstavelig talt over natta, opptatt av kvinners personlige integritet og krevde et stopp mot seksuell vold. En må smi mens jernet er varmt. heter det, og nå i kjølvannet av de motbydelige hendelsene i Köln og reaksjonene fra den mannlige populasjonen i Norge håper jeg at debatten kan føre til at vi ser nærmere på årsaken til uønsket seksuell tilnærming mot kvinner. Denne teksten er derfor rettet mot alle menn i samfunnet.

Det er ikke etnisitet som fører til vold mot kvinner. Seksuelle tilnærminger kan heller ikke forklares med bakgrunn i flyktningstatus eller situasjonen i hjemlandet. Ei heller er religion en seriøs forklaring for hendelsene. Jeg mener derimot at forklaringen er kulturelt betinget, men jeg må samtidig også skuffe en del ved å si at dette ikke importeres ved innvandring. Den drivende kulturen kalles voldtektskultur, og den er i all hovedsak et mannlig problem.

Vi ser voldtektskulturen overalt. Vi ser det i rettsvesenet der voldtektsofre får skylden for sin voldtekt. «Sa du nei tydelig nok?», «hvilken type klær hadde du på deg?» eller «hvorfor ble du med han hjem om du ikke ønsket samleie?». Dette er horrible, men vanlige spørsmål kvinner må svare på når de har anmeldt en person som har utøvd seksuelt vold mot dem. Voldtekskulturen blir synlig i kommentarfeltene på nett. Kvinner som snakker om systematisert vold mot kvinner eller som er kritiske til en restriktiv asylpolitikk får lese at de burde voldtas for å endre sine standpunkter (gjerne av menn med mørk hud).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer