Sektleder, utnytter og løgner?

DA FRELSESARMEENS grunnlegger William Booth fikk en spytteklyse i skjegget fra en av gatas pøbler, skulle en av hans venner til å tørke den bort, men William stoppet ham og utbrøt: «La det være! Det er en medalje!» Man kan selvfølgelig spørre seg om det er bryet verdt å forsøke å tørke bort Dagbladets skriftlige spytteklyser. En avis som for et drøyt år siden karakteriserte bibelen som en eventyrbok, har egentlig diskvalifisert seg for enhver troverdighet i noen som helst befatning med den kristen troen. I Dagbladet torsdag 24. mai framstilles pinsemenigheten Jesus Church som jeg er pastor for, og misjonsorganisasjonen Jesus Revolution som jeg leder, som et «omstridt sektmiljø.» Anklagen er grovt krenkende, og artikkelen inneholder pinlige faktafeil. Det sies for eksempel at den svenske stiftelsen Livets Ord transporterer russiske jøder til okkuperte vestbredden i strid med folkeretten. Her avslører journalist Tore Gjerstad sine manglende kunnskaper om israelsk innenrikspolitikk og historiske forståelse av jødisk-kristne relasjoner. Tror han virkelig at jødiske politikere vil la en protestantisk kristen menighet i Sverige ha innflytelse på hvor jøder skal bosette seg!? Livets Ord får heller ikke kommentere beskyldningene i artikkelen, hvilket er et klart brudd på Vær Varsom-plakaten.

SAMME DAG kontakter jeg Dagbladet for å protestere på sektstemplet de har gitt oss. Hvordan kan de karakterisere 600 millioner pinsekristne for en sekt!? 10% av jordens befolkning! Dette er teologisk analfabetisme! Vi bygger vår tro på bibelen, hvis sentrale lærepunkter er teologisk uttrykt gjennom den apostoliske, nikenske og athanasianske trosbekjennelse. Journalist Tone Vassbø forsøker å berolige meg ved å si at hun har slått opp i norsk- ordboka på ordet sekt, og mener at det slett ikke er noen grunn til å bli opprømt over at Dagbladet kaller oss for det. Hvis Dagbladets sportsjournalister hadde like lite peiling på corner og offside som disse journalistene har om den kristne lære, ville man mistet jobben umiddelbart! Bedre blir det ikke at samme journalist uttrykker at hun føler seg som en «tilsvarsmaskin» da jeg ber om å få komme til orde grunnet nye beskyldninger i fredagsavisen. Bildet av meg som sto på trykk i Dagbladet på torsdag og fredag er dessuten manipulert. Man har fjernet vinduet i døren bak meg, som slipper lys inn i bakgrunnen. På den måten blir bildet litt mørkere og dystrere. Det passet vel bra på en «mørkemann!»

JESUS REVOLUTION består av unge mennesker som arbeider idealistisk for å gi evangeliets budskap om håp, kjærlighet og fred til andre ungdommer. De siste fem årene har ingen arbeidere vært lønnede, meg selv inkludert. Tabloidavisene har tidligere hengt ut predikanter som de mener tjener for mye. Men det er kanskje første gangen man gjør det fordi noen tjener for lite!? (Her har for øvrig ikke Dagbladet gjort god nok gransking av min inntekt som fremstilles feilaktig, ettersom jeg også er komponist og får en del av min inntekt fra Tono). Det er sårende når Dagbladet sår tvil om min integritet, ettersom jo pastoren «tjener lite, bor godt, og millionene ruller inn.» Dessuten er en omsetning på 8-10 millioner per år ikke mer enn en middels 7-11 butikk kan ha! Og for dette arrangerer vi konserter i nærmere 400 byer i Europa i 25 land, driver nasjonale kontorer i 9 nasjoner og står for kost og logi til 130 mennesker.

I GÅR MØTTE jeg Jonas, en mann i slutten av tjue årene som kom til tro gjennom en konsert med Jesus Revolution for tre år siden. Han fortalte meg hvordan han hadde vært på fylla hver uke så lenge han kunne huske, og at det høye alkohol konsumet etter hvert utviklet seg til misbruk. Møtet med Jesus hadde gitt Jonas et nytt liv, og nå kom han for å takke for det arbeidet vi gjorde. Kjære Trond Bakkevig, jeg velger å tro at du ikke har tilstrekkelig kjennskap til Jesus Revolutions arbeid, ettersom dine uttalelser (hvis de er riktig sitert) er svært langt unna virkeligheten. Vi lover ingen gull og grønne skoger. Tvert i mot, det eneste vi kan garanterte for de som vil jobbe sammen med oss er krevende arbeid, oppofrende innsats og stadige utfordringer i møte med unge mennesker som samfunnet ikke har tid til. Dagbladet forsøker i tillegg i lørdagsavisen å framstille meg som en løgner ved å «avsløre» forhold rundt min økonomi som jeg selv har fortalt om offentlig.

Dagbladet er snare med å uttrykke at de kristne hetser grupperinger av mennesker som ikke mener det samme som dem. Spørsmålet er hvem som hetser hvem?! I løpet av tre dager er jeg blitt framstilt som en sektleder, en økonomisk utnytter og en løgner som det må advares mot. Jeg gjør ingen forsøk på å unndra meg søkelyset, og gransking av arbeidet ønskes velkommen. Vi har ingenting å skjule. Kanskje Dag Kullerud med sitt eminente forfatterskap om Hans Nilsen Hauge og Ole Hallesby kunne tenke seg å foreta et studium om pinsekristendommen, en av verdens største kristne foreteelser. Det kunne gitt Dagbladet en sårt tiltrengt styrking av troverdigheten.