Selbekk føler seg forskjellsbehandlet av Bondevik

Vebjørn Selbekk går hardt ut mot både Kjell Magne Bondevik og Jonas Gahr Støre i sin nye bok og er fortsatt skuffet av kritikken fra den tidligere statsministeren.

SKUFFET OVER KRITIKK: Vebjørn Selbekk kaller regjeringens håndtering av karikaturstriden i 2006 forkastelig og føler seg forskjellsbehandlet av Kjell Magne Bondevik. Foto; Nina Hansen / Dagbladet
SKUFFET OVER KRITIKK: Vebjørn Selbekk kaller regjeringens håndtering av karikaturstriden i 2006 forkastelig og føler seg forskjellsbehandlet av Kjell Magne Bondevik. Foto; Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag lanserte journalist og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk boka «Fryktens makt», der han forteller om eget liv og tida rundt og etter den første karikaturstriden for ti år siden.

Selbekk, da redaktør for den kristne avisen Magazinet, valgte å trykke Jyllands-Postens omstridte karikaturtegninger av profeten Muhammed, noe som førte til enorme reaksjoner i Norge og fra muslimer over hele verden.

Selbekks avgjørelse førte til kritikk fra daværende KrF-leder Kjell Magne Bondevik som mente Magazinet viste «mangelfull respekt for islam».

- Det føltes ekstra sterkt fordi det kom fra en som tilhører det kristne miljøet. Han var veldig skarp i sin kritikk og jeg reagerte spesielt sterkt fordi han tidligere hadde forsvart retten til å ytre seg om religion, sier Selbekk til Dagbladet.

- Uforståelig helomvending Selbekk peker på at Bondevik på 90-tallet var medlem av en komite som støtten forfatteren Salman Rushdie. I 1989 utstedte Irans daværende leder Ayataollah Khomeini en fatwa mot forfatteren, fordi de mente han i boken «Sataniske vers» krenket islam og profeten Muhammed.

Boken førte også til enorme opptøyer i flere muslimske land.

- Bondevik var en viktig støttespiller for Rushdie og utsatte seg selv for politisk risiko ved å møte Rushdie som statsminister i 1998. Et eller annet må ha skjedd rundt tusenårsskiftet, for plutselig fikk religiøse følelser forkjørsrett foran ytringsfriheten. Det syns jeg var enormt skuffende og det syns jeg fortsatt, sier Selbekk.

I en e-post til Dagbladet skriver Bondevik at han forsvarte Rushdie fordi han mente «Sataniske Vers» var innenfor ytringsfrihetens grenser, mens Jyllands-Postens karikaturetgninger var unødvendig.

- Jeg mente, og mener, at å trykke en tegning av profeten Mohammed som terrorist både var unødvendig og uklokt. De som gjorde det visste selvsagt at det ville krenke muslimers religiøse følelser og skape konfrontasjon i stedet for dialog. Men selvsagt hadde de rett til det, den retten forsvarer jeg, og jeg vil sterkt fordømme de trusler Selbekk ble utsatt for, skriver Bondevik.

Følte seg angrepet av regjeringe I kapittelet «Da Jonas sviktet» kritiserer han også Ap-leder Jonas Gahr Støre, som da var utenriksminister, for sin håndtering av saken. Han mener Støre satt ytringsfriheten til side og følte seg angrepet av regjeringen.

STØTTE: Kjell Magne Bondevik sammen med den omstridte forfatteren Salman Rushdie i Norge. 
Scan-Foto: Anders Knudsen
STØTTE: Kjell Magne Bondevik sammen med den omstridte forfatteren Salman Rushdie i Norge. Scan-Foto: Anders Knudsen Vis mer

- Under den første karikaturstriden mener jeg den norske regjeringen var verstingen i Vest Europa. Det var ingen andre som håndtrerte dette på en like forkastelig måte ved å angripe en avis og en redaktør, sier Selbekk.

Jonas Gahr Støre er uenig med Selbekks uttalelser, men sier det er beklagelig hvis regjeringen bidro til å gjøre situasjonen verre for redaktøren.

- Jeg har en annen opplevelse av den saken enn slik Selbekk framstiller den og jeg kan ikke si meg enig i de karakteristikkene han gir til denne saken i ulike sammenhenger. Men jeg har forståelse for at Selbekk opplevde situasjonen for ti år siden som belastende, og har ved flere anledninger i ettertid sagt at jeg beklager hvis noe vi sa eller gjorde bidro til det, skriver Ap-lederen i en e-post.

Takker kona Selbekk angrer ikke på valgene han tok for ti år siden, men innrømmer at oppstyret og dødstruslene har vært en belastning for familien.

- Jeg kan dele livet mitt i to. Før 10. januar 2006 og etter. I løpet av noen timer gikk jeg og familien fra et stille og rolig liv til å bli kasta inn i et ragnarok av trusler, livvakter, kritikk fra politikere og et voldsomt medieoppstyr, sier Selbekk og fortsetter:

- Det er ingen selvfølge at jeg fortsatt er gift. Kona mi har måttet vurdere om ektemannens handlinger har satt barnas liv i fare. Jeg er utrolig takknemlig for at hun har blitt ved min side.

BEKLAGER: Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre er uenig i Selbekks kritikk. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEKLAGER: Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre er uenig i Selbekks kritikk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer