Selektiv indignasjon

Hele poenget med ytringsfrihet er å kunne rope ut at keiseren er naken. Men i Paris fikk nakne keisere stå arm i arm og svøpe seg i en varmende kappe av floskler.

HÅND I HÅND: Romantikken føles så sann og ekte når man går arm i arm langs bulevardene, skriver Marte Michelet i helgekommentaren. Illustrasjon: Flu Hartberg
HÅND I HÅND: Romantikken føles så sann og ekte når man går arm i arm langs bulevardene, skriver Marte Michelet i helgekommentaren. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av en så akutt og dramatisk hendelse som terroraksjonen i Paris er det ikke så lett å se klart. Hjertene banker så hardt, blikkene flakker for å få med seg hver detalj. Og det tar tid før støvet legger seg og en helhet trer fram som lar seg analysere. Slik var det etter Utøya, slik er det nå.

Men noen har skarpere blikk enn andre. En av dem er Catherine Meurisse, en tegner i Charlie Hebdo-staben som overlevde fordi hun kom for seint til morgenmøtet den onsdagen. I det nye nummeret har hun tegnet Triumfbuen, det utvetydige symbolet på makt og imperium som Napoleon fikk bygget, og derfra kommer det et stønn: «Je bande!», som betyr «Jeg har ereksjon!».

Det er en ypperlig observasjon. Makten som var samlet i Paris under søndagens markering var til de grader kåt på seg selv, pumpet opp av forførende ord.

Ah! Ytringsfrihet! Frihet, likhet, brorskap! Hvisk litt mer i øret mitt om «våre verdier», kjære. Romantikken føles så sann og ekte når man går arm i arm langs bulevardene.

De struttende statslederne er ikke de første som har dratt på helgetur til Paris og en stakket stund prøvd å glemme hverdagens tærende, hjemlige konflikter. Eller de første som kommer hjem igjen til røde tall og skjeletter som nekter å bli i skapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer