Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea

- Selg deg dyrest mulig, Kim!

Da Russlands utenriksminister Sergej Laverov før helga var i Nord-Korea, hadde han èn beskjed til Kim Jong-un: Selg deg dyrest mulig.

ALDRI SUR: Russlands utenriksminister ut på tur til Nord-Korea og Kim Jong-un. Foto: AFP / NTB Scabpix
ALDRI SUR: Russlands utenriksminister ut på tur til Nord-Korea og Kim Jong-un. Foto: AFP / NTB Scabpix Vis mer
Kommentar

Sergej Lavrovs tur til Pyongyang understreker at også Russland vil være med å danse når Nord-Koreas diktator Kim Jong-un kommer ut av sin isolasjon. Det viktigste ved besøket er at Kim er invitert til Moskva en gang i løpet av året, og at Lavrov ifølge medier ga Nord-Korea det rådet at de ikke måtte komme med innrømmelser når det gjelder atomvåpenprogrammet før sanksjonene mot landet er opphevet.

Det russiske rådet er stikk i strid med USAs president Trumps krav før det planlagte toppmøtet med Kim 12. juni, om at alle atomvåpen må bort før det kan bli snakk om å oppheve sanksjonene. Det er neppe tilfeldig. For selv om Russland også er interessert i å få større forutsigbarhet og sikkerhet rundt de nord-koreanske atomvåpnene, så er et annet hensyn minst like viktig, nemlig Kim-regimets overlevelse. I tillegg vil null-sum spilleren Vladimir Putin gjøre det vanskeligst mulig for USA å nå sine mål, etter at Moskvas forhåpninger til president Trump har druknet i Russlands-etterforsking og administrasjonens surr. Ønsket om å konfrontere USA gjelder også i Nord-Korea.

Det verste som kan skje i Nord-Korea, sett fra Moskva, er at Kim sanksjoneres i hjel, og at det blir sult, opprør og regimeendring. Det er nettopp dette Trump-administrasjonen har truet med da den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Mike Bolton og visepresident Mike Pence i slutten av forrige måned truet med en «Gaddafi-løsning» i Nord-Korea, hvis ikke Kim skrev under på en avtale. Gaddafi ble drept i 2011 etter at NATO ble opposisjonens flyvåpen i Libya under Den arabiske våren.

Siden dette med Gaddafi var en dårlig kamuflert trussel så var det gitt at en slik avtale skulle være på USAs premisser. Det var Trump-administrasjonens tro på at man kan presse fram avtaler gjennom styrke, som var utgangspunktet for trusselen, og Nord-Koreas sterke reaksjoner førte til at Trump trakk seg fra hele toppmøtet, inntil han igjen ombestemte seg, og møtet med Kim nå er tilbake på timeplanen.

Men både Russland og Kina er villige til å strekke seg lenger enn langt for å unngå nettopp en «Gaddafi-løsning» i Nord-Korea. Sett fra Moskva så er revolusjoner etter folkelige opprør selve satans verk, det er dessuten farlig for Kreml, fordi revolusjoner kan smitte. Et sammenbrudd i Nord-Korea vil dessuten skape helt uoversiktlige forhold for alle naboland, med 20 millioner utsultede nord-koreanere, som hvis staten kulle forsvinne, vil være helt uten mål og retning. Og Russland er ett av tre svært bekymrede naboland.

Trumps spill i Korea har åpnet det som lenge var en nesten helt fastlåst situasjon. Kim kan selvsagt ennå få en avtale med USA. Men det spørs om det nå er det viktigste for ham. Dansen med Trump har både ført til en plutselig tilnærming til Sør-Korea, der Kim har møtt Sør-Koreas president Moon Jae-in to ganger den siste måneden. Men Kims dans med Trump har også satt både Kina og Russland i sving. Det har gitt Kim mange flere muligheter enn bare å danse med Trump. Det kan godt være at det Trump har satt igang verken leder til atomnedrustning eller til noen avtale med Kim. Men det kan likevel lede Kim Jong-un ut av politisk isolasjon, og bort fra sanksjonenes jammerdal.

Da Kim var i Kina for en tid siden - på sin første utenlandsreise siden han kom til makta i 2011 - fikk han løfter om store investeringer i bytte med atomnedrustning. Og fra Moskva fikk han råd om å selge seg dyrest mulig til Trump. Begge deler ville vært utenkelig for bare et halvt år siden. Hvis det ikke blir noe toppmøte 12. juni, eller noen atomavtale med USA, likner Kim nå mer og mer på reven som plutselig har fått flere utganger, uten at Trump kan gjøre noe for å stenge dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media