Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Selg til høystbydende

TV2 er en pengemaskin. P4 er en pengemaskin. Blant eierne av de to riksdekkende reklamemonopolene er noen av Norges mest velstående investorer og familier. - Nå må det bli slutt på at Kulturdepartementet driver veldedighet. Auksjoner bort konsesjonene! Her er det kjempesummer å hente!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppfordringen kommer fra Trygve Hegnar. Kapital-redaktøren mener det er uhørt at Kulturdepartementet driver direkte sponsing av for eksempel storinvestorer som Schibsted, Egmont, A-pressen, Kinnevik, Tharald Brøvig og Endre Røsjø.

- Den tida er forbi da man skulle og burde dele ut monopoler i Norge. Det er uhørt å dele ut slike privilegier, sier storinvestor Hegnar.
Han foreslår en auksjon over konsesjonene for TV2 og P4, der tilslaget skal gå til høystbydende. Det er ikke revolusjonerende tanker, for i land vi liker å sammenlikne oss med, er det nettopp denne framgangsmåten som benyttes.

La dem betale!

- Se på Sverige og England! I begge land har man auksjonert bort konsesjonene for riksdekkende reklame-TV. I England kom sågar en ny aktør på banen etter forrige auksjonsrunde, sier en engasjert Hegnar.

- Hvor høyt bør man legge lista? Hva skal kapitalistene punge ut med til staten, deg og meg for å få tjene seg enda rikere?
- Det er vanskelig å si en sum. Men jeg tror at TV2 ved en slik auksjon vil kunne legge inn et anstendig, fornuftig bud av redsel for å bli overbudt. De sitter med infrastrukturen, studioene, kompetansen og har gjort investeringene. En eventuell ny aktør må enten gjøre store investeringer, eller kjøpe tjenester av andre.

- Men bør prisen ligge på 100 millioner eller 1 milliard?
- TV2s årlige overskudd ligger på fra 120 til 160 millioner. Derfor bør en konsesjon eksempelvis for en tiårsperiode koste en god del, antyder Hegnar.

Gjerne i radio

- Kunne du sjøl tenkt deg å legge inn bud på konsesjonen for enerett til å lage riksdekkende reklame-TV i Norge?
- Nei. TV er for komplisert og krever store investeringer. Radio derimot! Radio er det enkleste av alle medier. Mye enklere enn avis. Én person med datamaskiner og et dataprogram for musikk kan drive en hel kanal. Det koster ikke stort.

Privilegier

- Investeringene er lave og enerett på riksdekkende reklameradio er det samme som lisens til å trykke egne penger! Det er da uhørt at folk som får slike privilegier av staten, ikke skal yte noe tilbake! Det er ikke bare uhørt, det er då'ra departementets side, tordner Hegnar.

- Kanskje har vi ikke tradisjon for å auksjonere bort konsesjoner?
- Jo visst! Jeg trodde vi hadde lært noe av erfaringene fra oljesektoren. Der har man erfart at viljen til å betale er til stede. Potensialet er stort. Slike auksjoner kan innbringe kjempesummer. Penger man kan bruke til nyttigere ting enn å være grei mot storinvestorer, mener Hegnar.

Er det noe han ønsker seg, så er det en real debatt om emnet, og han gir gjerne rådet gratis til kulturminister Anne Enger Lahnstein.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!