Selger 20 000 om dagen

Herborg Kråkevik har vunnet kampen om platekjøperne i ukene før jul. Beatles og Sissel er fullstendig parkert, og plateselskapet Universal Music må sende ut 20000 eksemplarer av «Kråkeviks Songbok» om dagen for å møte interessen.

- Salget av «Kråkeviks Songbok» eksploderte med en gang den kom ut, men nå har salget virkelig eskalert, sier salgssjef Harald Tømte i Universal. Mens Herborg selv er på ferie, løper julehandlende nordmenn til platebutikkene for å få tak i hardangerjentas tolkninger av de gamle sangbok-favorittene.

Trippelplatina

Forrige fredag hadde albumet til Herborg Kråkevik solgt 106000. I går passerte årets norske salgsfenomen 160000 eksemplarer. Ikke siden Sissel Kyrkjebøs voldsomme salg på 80-tallet har en norsk artist solgt i et så hurtig tempo. Alt tyder på at 200000 - det vil si fire ganger platinatrofé - er passert før julaften.

- De siste par dagene har vi solgt 20000 Herborg-plater om dagen. En periode knivet Beatles' «1»-album med Kråkeviks, men nå har Herborg stukket av fra både den og alle andre. Heller ikke Sissel er i nærheten av samme nivå. «Kråkeviks Songbok» selger kjappere enn alle andre, understreker Universals Harald Tømte.

Alle skal ha den

Dette bekrefter salgssjef Frank Hauge i EMI.

- Herborg har fått en sånn «alle skal ha den»-status, sier han.

- Selv om sikkert ingen kommer til å spille den.

Tempoet på salget av Beatles' «best of »-samling ligger rykkvis på mellom 6000 og 13000 om dagen. Totalt har den solgt 127000 i Norge.

- Herborg og Beatles er de to utgivelsene som har utkrystallisert seg, understreker Rolf Kr. Presthus i den ledende platekjeden Platekompaniet.

- Men også Oslo Gospel Choir og Tommy Körbergs «Stilla natt» kommer sterkt nå mot slutten, sier han.

Etter den første skuffelsen over at Sissel Kyrkjebøs første album på seks år, «All Good Things» , ikke tok av i forventet grad, har også denne stabilisert seg på et høyt nivå. I går passerte plata 100000, og i mange butikker kniver den med Beatles om plassen bak Herborg.

Presthus trekker i tillegg fram Briskeby.

- Det er morsomt at et nytt norsk band som Briskeby er med helt i front av julesalget, sier han.

Det er Norges - og verdens - største plateselskap Universal som gir ut både Herborg, Sissel og Briskeby.

<B>HERBORGS JUL:</B> Herborg Kråkevik har passert 160 000 av sitt "Kråkeviks Songbok"-album. Med det tempoet hun nå selger vil plata ha passert 200 000 før jul.