Selger avisen fra kontoret

I dag fikk Novy Chas norsk-tysk pris. Redaktøren forteller om tøffe kår i Rybaks hjemland.

FIKK PRIS:  Fritt Ord og ZEIT-stiftelsens pressepris ble i dag utdelt i Nobelinstituttets lokaler. Her mottar redaktør Aleksei Korol prisen på vegne av avisen Novy Chas. Gro Strøm overrakte diplomet. Foto: Håkon Rysst Heilmann
FIKK PRIS: Fritt Ord og ZEIT-stiftelsens pressepris ble i dag utdelt i Nobelinstituttets lokaler. Her mottar redaktør Aleksei Korol prisen på vegne av avisen Novy Chas. Gro Strøm overrakte diplomet. Foto: Håkon Rysst Heilmann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Fritt Ord og Zeit-stiftelsen i Hamburg delte i dag ut sine pressepriser for Russland og Øst-Europa.

Blant vinnerne var den Hviterussiske avisen Novy Chas, som siden 1996 ikke har hatt lov til å selges på vanlige utsalgssteder.

- Vi sender avisene fra kontoret. Vil folk kjøpe dem selv må de komme innom. Den distribueres frivillig, og de få som får betalt, får ikke mye, forklarer avisens redaktør, Aleksei Korol, til Dagbladet.

Han forteller om et svært tøft samfunn å gi ut en uavhengig avis i.

- Det er veldig vanskelig å få ut informasjon. Det er umulig gjennom alle statlige kanaler, men også i gatene er det vrient å få folk til å snakke. Dette landet har en lang tradisjon med frykt, og folk vet at om de ytrer seg kritisk mot staten, kan det få alvorlige konsekvenser. Folk mister mister jo jobben bare av å lese avisa vår, sier Korol, før han legger til:

- Men heldigvis er ikke alle redde. Vi kommuniserer med mange også.

Forbudt å kritisereAleksei Korol forteller at hele redaksjonen i Novy Chas lever under et konstant press, og må takle hyppig rettsforfølgelse. Det er nemlig en lov i Hviterussland som forbyr å kritisere presidenten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer