Selger avisen fra kontoret

I dag fikk Novy Chas norsk-tysk pris. Redaktøren forteller om tøffe kår i Rybaks hjemland.

FIKK PRIS:  Fritt Ord og ZEIT-stiftelsens pressepris ble i dag utdelt i Nobelinstituttets lokaler. Her mottar redaktør Aleksei Korol prisen på vegne av avisen Novy Chas. Gro Strøm overrakte diplomet. Foto: Håkon Rysst Heilmann
FIKK PRIS: Fritt Ord og ZEIT-stiftelsens pressepris ble i dag utdelt i Nobelinstituttets lokaler. Her mottar redaktør Aleksei Korol prisen på vegne av avisen Novy Chas. Gro Strøm overrakte diplomet. Foto: Håkon Rysst HeilmannVis mer

||| (Dagbladet):
Fritt Ord og Zeit-stiftelsen i Hamburg delte i dag ut sine pressepriser for Russland og Øst-Europa.

Blant vinnerne var den Hviterussiske avisen Novy Chas, som siden 1996 ikke har hatt lov til å selges på vanlige utsalgssteder.

- Vi sender avisene fra kontoret. Vil folk kjøpe dem selv må de komme innom. Den distribueres frivillig, og de få som får betalt, får ikke mye, forklarer avisens redaktør, Aleksei Korol, til Dagbladet.

Han forteller om et svært tøft samfunn å gi ut en uavhengig avis i.

- Det er veldig vanskelig å få ut informasjon. Det er umulig gjennom alle statlige kanaler, men også i gatene er det vrient å få folk til å snakke. Dette landet har en lang tradisjon med frykt, og folk vet at om de ytrer seg kritisk mot staten, kan det få alvorlige konsekvenser. Folk mister mister jo jobben bare av å lese avisa vår, sier Korol, før han legger til:

- Men heldigvis er ikke alle redde. Vi kommuniserer med mange også.

Forbudt å kritisere
Aleksei Korol forteller at hele redaksjonen i Novy Chas lever under et konstant press, og må takle hyppig rettsforfølgelse. Det er nemlig en lov i Hviterussland som forbyr å kritisere presidenten.

Den ferske prisvinneren forteller at internasjonal oppmerksomhet er helt avgjørende for at den uanvhengige pressen i Hviterussland kan overleve.

- I Hviterussland er vår oppgave er å finne litt sannhet i en sjø av løgner. Denne prisen er en livbåt som hjelper oss å flyte, og etterhvertvil vi prøve å danne oss en øy, og til slutt et helt kontinent, avslutter Korol.

Fikk besøk av Rybak
Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, var sist i norske medier da Alexander Rybak besøkte og sang for ham - til krass kritikk fra Amnesty.

- Hvis Alexander hadde spurt meg som menneskerettighetsforkjemper, så ville jeg sagt at det er galt å være med i et slikt show. For meg virker det som om Alexander Rybak kaster glans over en diktators avledningssirkus, sa generalsekretær i Amnesty International Norge,
John Peder Egenæs til Dagbladet i forrige uke.

- Det minste vi kan gjøre
Novy Chas var ikke den eneste avisen som fikk pris i dag. Avisene Azadliq fra Aserbajdjan og georgiske Batumelebi fikk hver sin pris,  journalistene Natiq Cavadli (Aserbajdsjan), Marianna Grigoryan (Armenia) og Zoya Svetova (Russland) vant, og til slutt fikk også den russiske redaktøren Roman Shleynov en fortjent pris.

I tillegg til anerkjennelse og en blomsterkvast, mottar hver av vinnerne en variabel sum med penger. En av talerne på utdelingen, Åsne Seierstad, tror disse pengene kan gjøre mye.

- Vinnerne får veldig lite støtte i sine egne land, så det minste vi kan gjøre er å støtte dem herfra. Også finansielt har det stor betydning, for eksempel selger jo Navy Chas sine utgivelser fra kontoret, sier Seierstad til Dagbladet.

- Evig balansering
Hun beundrer vinnernes evne til å arbeide under svært vanskelige forhold.

- De må hele tiden vurdere hvor langt de kan gå før konsekvensene blir virkelig alvorlige, de risikrere jo å bli arrestert eller drept. Det er en hårfin balansering de alltid må ta hensyn til, sier hun.

Selv om hun ikke tviler på vinnernes sentrale roller i sine hjemland, påpeker hun at det antakeligvis er journalister i de samme landene som opplever en enda vanskeligere situasjon.

- Vi må også tenke på alle de regionale avisene og journalistene. I hovedstedene er det tross alt ambassader og internasjonale representanter til stede, men ute i distriktene er det ingen som følger med. Antakelig er det enda farligere og enda vanskeligere å drive god journalistikk der, sier Seierstad.

Bekymret Støre
Utenriksminister Jonas Gahr Støre kastet også glans over tildelingen, og gratulerte vinnerne i sin tale. Han benyttet blant annet anledningen til å understreke hvor viktig ytringsfriheten er i et samfunn.

- Ytringsfriheten er på mange måter menneskerettigheten over alle menneskerettigheter, og i Norge må vi skjønne at dette mangler  nærmere enn vi tror. Flere land i Europa sliter på dette området, sa Støre fra talerstolen.

Støre, som ble introdusert som «Norges mest populære minister», uttrykte også sin bekymring for den frie presses fremtid.

- Nye utfordringer skapes i takt med at teknologien utvikler seg. I noen land sperres nettsider, og folket får bare tilgang
på informasjon som staten har godkjent. Finanskrisen har også rammet media hardt verden over. Jeg håper jeg tar feil, men muligens blir det vanskeligere og vanskeligere å opprettholde ytringsfriheten og en fri presse, sa Støre.

TIL STEDE: Åsne Seierstad holdt tale på prisutdelingen i dag. Foto: Håkon Rysst Heilmann
TIL STEDE: Åsne Seierstad holdt tale på prisutdelingen i dag. Foto: Håkon Rysst Heilmann Vis mer