Selger Dina før filmen er skutt

CANNES (Dagbladet): Innspillingen er ennå ikke ferdig, men produsent Axel Helgeland er likevel i Cannes for å selge «I am Dina» - med løfter om lidenskap. Plakater med Maria Bonnevie pryder alt Croisetten.

- Vi strever for å holde budsjettet og ligger på grensen til en sprekk. På en slik produksjon er et ei krise hver dag og en katastrofe i uka.

- Hva er det verste som kan skje?

- Akkurat nå er det været på Kjerringøy, der vi starter sommeropptakene 22. mai, som er viktigst.

Til Berlin

Med unntak av Lars von Triers «Dancer In The Dark» er det ingen skandinaviske filmer som har vært i nærheten av å måtte tjene inn så mye for å gå med overskudd som «I am Dina». Det gikk bra for von Trier, etter at han fikk salgshjelp av Gullpalmen for beste film og beste hovedrolle til Björk i Cannes i fjor.

- Er målet en gullpalme til Bonnevie?

- Filmen skal være ferdig 1. februar, og sannsynligvis vil vi lansere den på Berlin-festivalen. Og blir vi plukket ut til å delta i festivalkonkurransen, er målet selvsagt å vinne noe.

Høye priser

Det er det franske selskapet TF1 som har fått jobben med å selge «I am Dina» til kinodistribusjon verden over. Filmen er delvis finansiert ved hjelp av salgsestimater - de som har investert penger i den, har gjort det på grunnlag av hvor mye agentene tror den vil selges for.

- Vurderingene ligger høyt for en skandinavisk film, men vi kan ikke selge under estimatene. Vi har foreløpig bare akseptert et tilbud fra Spania.

Forsikret

Foruten Spania er USA, Tyskland, Frankrike, Italia, Japan, Australia og Skandinavia kjernemarkeder. Der må «I am Dina» gjøre det bra på kino, hvis Helgeland og hans partnere ikke skal tape penger. Og går det ikke bra, taper de maksimalt 20 prosent av investeringene, for resten av de estimerte salgsbeløpene er forsikret i Tyskland.

- Den store muligheten ligger i USA. Og amerikanske distributører er interesserte i filmen, sier Helgeland.

PÅ CROISETTEN: Produsent Axel Helgeland lover «juicy» Dina - og er i Cannes for å forberede kinoverden på at «Dina» snart er til salgs.Foto: TOM MARTINSEN