LIKER DET IKKE:  Sveriges mest populære artist Håkan Hellström liker ikke at hans gamle partnere selger sangene hans på auksjon, og har satt advokaten sin på saken. Foto: Maja Suslin / Scanpix
LIKER DET IKKE: Sveriges mest populære artist Håkan Hellström liker ikke at hans gamle partnere selger sangene hans på auksjon, og har satt advokaten sin på saken. Foto: Maja Suslin / ScanpixVis mer

Selger Håkan Hellströms låter på auksjon

Hellström føler seg utnyttet og er skuffet.

Det blåser opp til konflikt rundt auksjonen med rettigheter til den svenske, ekstremt folkekjære popstjernens låter.

- Han er skuffet, sier advokaten til Hellström, Staffan Boström til Aftonbladet.

Hellström er høyt elsket i Sverige og har et ekstremt stort publikum som spenner fra tusenvis av unge, følsomme jenter til småbarnsfedre. Og ja, det ble publikrekord for Håkan Hellström lørdag kveld i forrige uke. Hele 69 349 opplevde konserten på Ullevi, opplyser arrangøren Live Nation. Det vil si at Gøteborgs egen mann, slår den tidligere rekorden på 66 000 som Bruce Springsteen hadde.

Samtidig har det altså dukket opp en sak som tydeligvis er sår og vanskelig for artisten.

20 år siden første låt De har skrevet låter sammen i 20 år. Men nå er det ikke lenger idyll mellom Håkan Hellström (40) og låtskriverne Johan Löwenström (459 og Christina Löwenström (46).

Trioen har skrevet fem låter sammen, og nå har altså paret Löwenström bestemt seg for å selge sine andeler. Rettighetene, blant annet til hiten «River en vacker dröm«» ligger nå ute på Stockholms auktionsverk slik at hvem som helst kan by på sangene til Hellström.

Kontaktet Hellström Den saftige utropsprisen ligger på 350 000 svenske kroner, skriver Aftonbladet.

- Skal man virkelig selge rettigheter på denne måten og dessuten utnytte Håkans renommé? Her fins det er moralsk dilemma, sier Hellströms advokat Staffan Boström.

Da Löwenström-paret bestemte seg for å selge rettighetene, kontaktet de først Håkan Hellström på mail.

- Han spurte dem: Skal dere virkelig selge? Men han åpnet samtidig for at han selv skulle kjøpe rettighetene i så fall, sier Staffan Boström.

- Har skrevet låtene sammen Ifølge Boström lovet Löwenström da å komme tilbake til saken via en agent. Men det viste seg å være auksjonshuset — der hvem som helst kan legga inn ett bud på låtene.

- Håkan hadde ingen anelse om at låtene skulle havne på auksjon. Det snylter på hans renommé. Det er ingen tilfeldighet at det skjer rett etter den ekstremt omtalte konserten på Ullevi. Han følger seg skuffet, sier advokaten til den svenske avisa.

Christina Löwenström forstår ikke skuffelsen.

- Vi har skrevet de låtene sammen. Vi er en grunn til at det har gått så bra for ham, og vi må kunne gjøre hva vi vil med våre rettigheter, sier hun.

REKORD: Den forrige publikumsrekorden i Sverige hadde Bruce Springsteen. Med nesten 70 000 på Ullevi på lørdag kveld slo Håkan Hellström alle tidligere konsertrekorder. 
Foto: ADAM IHSE / TT / NTB scanpix
REKORD: Den forrige publikumsrekorden i Sverige hadde Bruce Springsteen. Med nesten 70 000 på Ullevi på lørdag kveld slo Håkan Hellström alle tidligere konsertrekorder. Foto: ADAM IHSE / TT / NTB scanpix Vis mer

At en åpen auksjon tjener på den store oppmerksomheten rundt Håkan Hellström, synes hun ikke er så merkelig.

- Det er ingenting som hindrer Håkan fra selv å legge inn bud selv. Jeg synes det virker som han ikke vil betale markedspris, sier hun.

- Det er ingen moral Ifølge Staffan Boström har salgsrubrikker på auksjonsverket som «snylter på Håkans renommé» blitt fjernet.

- Det er alt vi kan gjøre. De står naturligvis fritt til å selge, men det fins et moralsk dilemma med å koble dette til Håkan og ta overpris for instrumenter som er brukt av andre under innspilling av låter med Håkan, sier han.

Men et slikt moralsk dilemma ser ikke Christina Löwenström.

- Det finns ingen moral i dette. Det er en forretning. Alle som selger noe, vil ha best mulig pris. Et framgangsrikt samarbeid skal vel alle dra nytte av, sier hun.

Anna Hamilton, informasjonssjef på Stockholms auktionsverk vil ikke kommentere hvorvidt de har endret hvordan musikkrettighetene blir presentert på deres hjemmeside eller i katalogiseringen:

- Vi har anstrengt oss for at alt skal katalogiseres på riktig måte, for øvrig vil jeg ikke kommentere saken, sier hun.

FOLKEHAVET:  Publikumsrekord på Ullevi i Gøteborg lørdag kveld. I følge arrangørene var det 69 349 tilhørere på konserten. La oss håpe artisten gleder seg mer over dette enn han ergrer seg over at gamle venner og samarbeidspartnere vil selge låtene hans til høystbydende. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix
FOLKEHAVET: Publikumsrekord på Ullevi i Gøteborg lørdag kveld. I følge arrangørene var det 69 349 tilhørere på konserten. La oss håpe artisten gleder seg mer over dette enn han ergrer seg over at gamle venner og samarbeidspartnere vil selge låtene hans til høystbydende. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix Vis mer