Selger låter for 50 øre per stykk

- Ulovlig, hevder platebransjen.

(Dagbladet.no): Svenske Aftonbladet omtaler i dag det russiske nettstedet allofmp3.com, som selger låter til spottpris.

Juristen Magnus Mårtensson i svenske IFPI, som er platebransjens interesseorganisasjon, klarer ikke å svare på om det er ulovlig å kjøpe sanger fra nettstedet.

- Jeg kan ikke svare på om det er lovlig eller ikke å handle hos dem, sier Mårtensson til avisa.

I rettsapparatet

Kollega Øyvind Svendby i IFPI Norge har imidlertid få problemer med å finne et svar.

- Det er en ulovlig side, og det vil også være ulovlig å handle fra den, slår han fast overfor Dagbladet.no.

Ifølge Aftonbladet har både russisk politi og russisk platebransje forsøkt å stoppe siden, uten at dette har ført fram. Nå skal statsadvokaten i Moskva ta stilling til om påtalemyndigheten skal ta saken videre.

Piratkopiering er et stort problem i Russland, men lovene i landet er først og fremst tilpasset ulovlig kopierte CD- og DVD-plater.

SUPERGRASS NESTEN GRATIS: Supergrass nye plate «Road To Rouen» selges til spottpris på en russisk side. Det liker platebransjen dårlig. ARKIVFOTO: ROBERT S. EIK
SUPERGRASS NESTEN GRATIS: Supergrass nye plate «Road To Rouen» selges til spottpris på en russisk side. Det liker platebransjen dårlig. ARKIVFOTO: ROBERT S. EIK Vis mer

- Jeg vet at IFPI i Russland og hovedkontoret i London har jobbet mye mot denne siden, men detaljene i dette arbeidet kjenner jeg ikke, sier Svendby.

- Bare piratmateriale

Når en låt koster så lite, sier det seg selv at det ikke blir stort - om noe - igjen til opphavsmannen. Svendby mener allofmp3.com må anses å være en piratside på lik linje med sider som deler MP3-filer gratis.

- Alt de har er piratmateriale, hevder han.

Sidens konsept er at du betaler etter hvor mange megabyte du laster ned. Den nye Gorillaz-plata koster for eksempel snaue 9 kroner, mens Supergrass nyeste - som er kortere og som dermed tar mindre plass - koster 6,50.

Dermed er det mulig å få enkeltlåter til langt under en krone stykk, i enkelte tilfeller så billig som 50 øre.

På siden sin hevder allmp3.com at de har en avtale med den russiske multimedia- og internett-foreningen, som angivelig skal ha lisensiert ut låtene.

Utenlandske brukere advares mot at de ikke må kjøpe noe om det strider mot lovgivningen i landet.

TEGNESERIEBAND: Gorillaz er et annet band som tilbys på allofmp3.com.