Selger låter for 50 øre per stykk

- Ulovlig, hevder platebransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Svenske Aftonbladet omtaler i dag det russiske nettstedet allofmp3.com, som selger låter til spottpris.

Juristen Magnus Mårtensson i svenske IFPI, som er platebransjens interesseorganisasjon, klarer ikke å svare på om det er ulovlig å kjøpe sanger fra nettstedet.

- Jeg kan ikke svare på om det er lovlig eller ikke å handle hos dem, sier Mårtensson til avisa.

I rettsapparatet

Kollega Øyvind Svendby i IFPI Norge har imidlertid få problemer med å finne et svar.

- Det er en ulovlig side, og det vil også være ulovlig å handle fra den, slår han fast overfor Dagbladet.no.

Ifølge Aftonbladet har både russisk politi og russisk platebransje forsøkt å stoppe siden, uten at dette har ført fram. Nå skal statsadvokaten i Moskva ta stilling til om påtalemyndigheten skal ta saken videre.

Piratkopiering er et stort problem i Russland, men lovene i landet er først og fremst tilpasset ulovlig kopierte CD- og DVD-plater.

<strong><b>SUPERGRASS NESTEN GRATIS:</strong></b> Supergrass nye plate «Road To Rouen» selges til spottpris på en russisk side. Det liker platebransjen dårlig. ARKIVFOTO: ROBERT S. EIK
SUPERGRASS NESTEN GRATIS: Supergrass nye plate «Road To Rouen» selges til spottpris på en russisk side. Det liker platebransjen dårlig. ARKIVFOTO: ROBERT S. EIK Vis mer

- Jeg vet at IFPI i Russland og hovedkontoret i London har jobbet mye mot denne siden, men detaljene i dette arbeidet kjenner jeg ikke, sier Svendby.

- Bare piratmateriale

Når en låt koster så lite, sier det seg selv at det ikke blir stort - om noe - igjen til opphavsmannen. Svendby mener allofmp3.com må anses å være en piratside på lik linje med sider som deler MP3-filer gratis.

- Alt de har er piratmateriale, hevder han.

Sidens konsept er at du betaler etter hvor mange megabyte du laster ned. Den nye Gorillaz-plata koster for eksempel snaue 9 kroner, mens Supergrass nyeste - som er kortere og som dermed tar mindre plass - koster 6,50.

Dermed er det mulig å få enkeltlåter til langt under en krone stykk, i enkelte tilfeller så billig som 50 øre.

På siden sin hevder allmp3.com at de har en avtale med den russiske multimedia- og internett-foreningen, som angivelig skal ha lisensiert ut låtene.

Utenlandske brukere advares mot at de ikke må kjøpe noe om det strider mot lovgivningen i landet.

TEGNESERIEBAND: Gorillaz er et annet band som tilbys på allofmp3.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer