Selger Mozart

Minken Fosheim har fått norske 90-tallsbarn til å digge Mozart. Nå eksporterer hun CD-suksessen til Sverige - med Tomas von Brömssen i rollen som forteller.

- Tomas passer perfekt. Han er god - og han er musikalsk, sier Fosheim fornøyd.

I november slippes den svenske CD-utgaven av «Eventyret om Mozart». I Norge er barneplata solgt i 35000 eksemplarer siden den ble gitt ut i 1995. Oppfølgerne om Beethoven, Grieg og Tsjajkovskij selger også godt. Til sammen nærmer serien seg 100000 solgte. Fosheim forteller historien om komponistenes liv sammen med utdrag fra musikken deres.

Fem CD-er

- Det var nok en del som tvilte på om klassisk musikk for barn ville bli populært da jeg lanserte den første plata. Men barna elsker det. Det er bare voksne som tror at klassisk musikk må være vanskelig, smiler Minken, som har fått hjelp av sin bror Lage Fosheim i plateselskapet Universal til å selge konseptet.

EMI Sverige har kjøpt hele pakka på fem CD-er - de fire som allerede er gitt ut i Norge pluss den femte, som er under planlegging.

- Nummer fem blir antakelig om Vivaldi, sier Minken.

Bøkene som hører til serien skal også selges i Sverige. I Norge gis de ut på Cappelen forlag, mens Minken Fosheim selv har rettighetene til utenlandssalget sammen med sin mann André Wienskol og Lage Fosheim. Den siste boka i serien her i landet er foreløpig «Eventyret om Tsjajkovskij», som kom for få dager siden.

Pedagogen Tomas

Tomas von Brömssen farter for tida rundt på norske kinolerreter som filosofilærer i «Sofies verden». Men han nølte ikke med å ta på seg flere pedagogiske oppgaver.

- Tomas hørte Mozart-plata på en middag hjemme hos Minken. Før hun rakk å lufte spørsmålet, sa han at en slik plate burde gis ut i Sverige, forteller Lage Fosheim.

I kveld og i morgen formiddag setter Minken Fosheim opp «Eventyret om Mozart» sammen med Oslo Filharmoniske Orkester i Oslo Konserthus. Forestillingen er tilrettelagt for barn fra fire år og varer 45 minutter.

- Så lenge klarer de å sitte stille, både barn og voksne, forsikrer Minken. Med på scenen har hun dokka Amadeus Marcellus Oktavian Rosenstjert Larsen (spilt av Helene Byhring Fosheim) og den unge pianisten Julie Coucheron i rollen som Mozart. Konsertene markerer sesongåpningen av Oslo-Filharmoniens Barneserie.

MED DOKKEMANN: Minken Fossheim setter opp «Eventyret om Mozart» i kveld og fredag.