Selger som et eventyr

J.K. Rowlings «Skalden Skurres historier» smalt rett inn på andreplass på Boklista.

Etter flere uker med små endringer på de norske bestselgerlistene, burde ukas nykommer på skjønnlitteratur-lista likevel ikke være noen stor overraskelse.

På boklista for uke 49 inntar J.K. Rowlings «Skalden Skurres historier» en andreplass bak Frode Øverlis åttende Pondus-samling.

Boka er en eventyrsamling som Harry Potter-fans vil kjenne igjen fra «Harry Potter og dødstalismanene», der hovedpersonene bruker den i sin kamp mot slemmingen Voldemort.

Begeistret

Forlagssjef i Cappelen-Damm, John Erik Riley, er begeistret over salget.

- Det er helt eventyrlig at den når den plasseringen så fort, spesielt med tanke på hvor mange bøker det er interesse for i ukene før jul.

- Men man visste jo at Potter-bøkene var populære?

- Det er klart - det er veldig mye interesse for Potter-universet, så det er ikke overraskende - men det er gledelig hver gang. Jeg likte boka selv - det er en slags metatekst fra det universet. Den beskriver det litt utenfra på en annen måte, og man får ta del i lærdommen fra Potter og vennene, hva de har lært og hvordan.

LESTE HØYT: J.K. Rowling leste høyt fra sin nye bok for utvalgte skoleelever i Edinburgh på lanseringsdagen 4. november. Boka er allerede en bestselger, både i Norge og Storbritannia. Foto: SCANPIX / AFP / DAVID CHESKIN
LESTE HØYT: J.K. Rowling leste høyt fra sin nye bok for utvalgte skoleelever i Edinburgh på lanseringsdagen 4. november. Boka er allerede en bestselger, både i Norge og Storbritannia. Foto: SCANPIX / AFP / DAVID CHESKIN Vis mer

- Hva er det Rowling gjør riktig?

- Det er veldig gode historier som er effektivt fortalt. Jeg har ment at hun hele tiden har utviklet seg som forteller, og valgt forskjellige måter å skrive på. Denne boka viser at hun behersker andre sjangre også. Det er det som er spennende framover, å se hvor hun tar det videre.

Fortsetter?

- Tror du hun fortsetter med å skrive bøker fra Potter-universet?

- Jeg har ingen spekulasjoner. Det forundrer meg ikke om hun har vansker med å løsrive seg fra universet, men samtidig tror jeg hun kommer til å gjøre andre ting.

- Oversetter Torstein Bugge Høverstad har talt opp antall verker som er nevnt i Potter-bøkene, og det er over hundre. Rowling kan altså holde på en stund om hun fortsetter. Hvilken håper du hun gir ut neste gang i så fall?

- Jeg skulle gjerne hatt abonnement på avisene deres, sier Riley.

Til topps i Storbritannia

Selger som et eventyr

Det er selvfølgelig ikke bare i Norge at J.K. Rowlings nye bok selger godt. I forrige uke kunne avisa the Guardian melde at boka føk til topps på den britiske boklista, etter bare tre dager i salg.

Og ikke nok med det. «The Tales of Beedle the Bard», som den heter på engelsk, hadde solgt mer enn fem ganger så mange eksemplarer som neste bok på lista, «Guinnes Rekordbok».

Rowlings bok solgte totalt 368 000 eksemplarer i hjemlandet, i løpet av de første tre dagene. Dermed ligger boka an til å bli årets raskest solgte bok i Storbritannia.

Boka har et førsteopplag på åtte millioner eksemplarer på verdensbasis. 

Moore inn på lista

På den norske boklista for generell litteratur, er det også to nykommere: Steve Altons «Den store, ekle boka om blod, snørr, slim og gørr» og Roger Moores «Mitt navn er Moore».

Salget av sistnevnte kan nok ha fått en god del ekstra drahjelp av at forfatteren og den tidligere James Bond-skuespilleren selv besøkte Norge for å promotere boka. Se Dagbladet.nos videointervju med Moore her.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ: