Selger til gull utenfor listene

- Jeg har solgt 25000 plater og trives med jobben som trubadur. Men på salgslistene har jeg aldri vært, sier Anne-Marie Kvien.

Anne-Marie og trekkspillet hennes har et stort publikum, og platene hennes skulle egentlig hatt salgstrofeer. Men hun gir ut på eget selskap, Livsglede, og har skaffet seg distribusjon på egen hånd. 25000 solgte eksemplarer av cd-ene «Livsglede» og «Lengsel» er et resultat av seriøs jobbing, opptredener på festivaler, nærradiospilling og jungeltelegrafvirksomhet.

Ikke så høytidelig

Hun er fornøyd med tilværelsen som trubadur, skriver egne sanger og tekster, og akkompagnerer seg selv på trekkspill.

- Det er litt urettferdig likevel, at enkelte typer musikk ikke kommer på salgslistene, selv om den selger bra.

For meg spiller det egentlig ingen rolle, men listene bør avspeile det faktiske salget.

Kvien deler skjebne med countryartisten Heidi Hauge, som har solgt 50000 cd-plater uten å komme inn på «Norges offisielle salgsliste», VG-lista.

- Hva er grunnen til at du har nådd fram med din musikk til publikum likevel?

Hyllest til naturen

- Folk sier musikken min gir harmoni og ro. Budskapet er først og fremst en hyllest til naturen, filosofien, lengselen og kjærligheten. Det er ekte. En av sangene mine, som jeg vil kalle min hit, «Sangen til bygda», er full av nostalgi. Jeg hadde aldri trodd den skulle slå an, men det virker som om folk har et behov for å stoppe opp og tenke litt i ei tid da alt skal gå så fryktelig fort.

«Livsglede»

Hun har drevet med musikk siden ungdommen. Så ble det familie noen år, før hun tok opp igjen musikken.

- Jeg spilte inn cd-en «Livsglede» for to år siden og sendte den til nærradioer og NRK. Jeg hadde prøvd å få distribusjon gjennom plateselskap, men det var ikke enkelt. Først da plata ble spilt ofte i radio løsnet det, forteller Anne-Marie, som nå bidrar med inntekter til Grammofon AS Elektra. Der er de godt fornøyde med platesalget hennes. Men det kunne vært høyere.

- Det er klart at musikk som havner på listene også får drahjelp til økt salg. Listeplassering gir økt oppmerksomhet, sier Anne-Marie Kvien.

UTEN LISTEPLASSERINGER: Anne-Marie Kvien har solgt 25 000 plater uten at det synes på salgslistene. - Jeg trives med trekkspillet mitt og jobben som trubadur likevel, sier hun.