Selgeren trodde maleriet var en billig kopi

Nå angrer han på salget, for bildet kan være ekte - og verdt over hundre millioner kroner.

KORTSVINDLERNE: Caravaggios barokk-mesterverk henger i Louvre, men det kan finnes flere utgaver av bildet som er malt av den italienske mesteren. Foto: Wikimedia
KORTSVINDLERNE: Caravaggios barokk-mesterverk henger i Louvre, men det kan finnes flere utgaver av bildet som er malt av den italienske mesteren. Foto: WikimediaVis mer

(Dagbladet): Det er kunstsamleren Lancelot Thwaytes som nå saksøker auksjonshuset Sotheby's for det som kan ha vært en blemme av episke proposjoner.

Auksjonshusets kunsteksperter fastslo i 2006 at Thwaytes' eksemplar av den italienske barokkmaleren Caravaggios «Kortsvindlerne» var en etterlikning, og ikke verdt mer enn de 42 000 britiske pundene det ble solgt for.

Kjøperen av maleriet, den anerkjente kunstsamleren og barokkeksperten Denis Mahon, mente imidlertid å kunne fastslå at det er ekte, malt av Caravaggio på et tidligere tidspunkt enn 1594-versjonen som henger i Louvre i Paris, og verdt 11 millioner pund, melder The Times.

Den britiske High Court of Justice skal de neste fire ukene ta stilling til om det faktisk dreier seg om ekte Caravaggio, og om Sotheby's i tilfelle kan holdes ansvarlig for Thwaytes tap.

- Det sentrale spørsmålet er om auksjonshuset burde gjort hjemmeleksa bedre da de vurderte maleriet, sier kunsteksperten Godfrey Barker til BBC News.

«Verket er ikke signert av Caravaggio, og dermed korrekt klassifisert som en anonym kopi. Vi kan ikke ta ansvar for at Thwaytes ikke fikk en pris for maleriet som kjøperen måtte bli lurt til å betale», svarer Sotheby's i et motsvar til kanalen.

Maleriet eies i dag av en stiftelse, etter at Denis Mahon døde i 2010.