Sellafield-seieren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TI ÅRS MILJØKAMP

er kronet med seier. Forrige uke ble det klart at de radioaktive utslippene av technetium-99 (Tc-99) endelig skal renses. Det er en historisk avgjørelse, men den har ikke kommet uten sverdslag. En samlet kystbefolkning har stått sammen med blant andre Bellona for å få stanset de radioaktive utslippene. Miljøvernminister Børge Brende har også gjort en uvurderlig innsats, og har utrettelig tatt saken opp med sine britiske kolleger.

Det var i 1994, mens Norge solte seg i glansen av OL på Lillehammer, at de kontroversielle utslippene startet. Uten noe varsel til nabolandene begynte britene å pumpe store mengder atomavfall ut i Irskesjøen. Utslippene var enorme. Fra å ha ligger på 3 Terabecquerel Tc-99 per år gjennom hele 1980-tallet, økte utslippet til 190 TBq i 1995. Konsekvensene for det marine miljøet var store. Britiske myndigheter hadde forventet at det radioaktive avfallet skulle blande seg med sjøvannet, og på den måten fortynnes i miljøet. Men i stedet for å fortynnes, ble det radioaktive avfallet oppkonsentrert i tang og hummer.

Årsaken til utslippene var paradoksalt nok åpningen av et nytt renseanlegg på Sellafield. Selv om anlegget renset ut plutonium og cesium, rant det radioaktive technetiumet rett igjennom. Her i fra ble atomavfallet transportert med havstrømmene nordover forbi Skottland, og videre Nordøstover langs Norskekysten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer