Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Selskapet til Weinstein kan bli tatt over av kvinner, men noen klare krav må oppfylles før de tilbyr 2,3 milliarder

Ønsker at The Weinstein Company skal eies og styres av kvinner.

UTE I KULDEN: Etter at rundt 50 kvinner har anklaget Hollywood-mogul Harvey Weinstein for maktmisbruk, seksuell trakassering, overgrev og voldtekt er karrieren over. Nå ønsker flere å kjøpe selskapet hans, The Weinstein Company. Foto: NTB Scanpix
UTE I KULDEN: Etter at rundt 50 kvinner har anklaget Hollywood-mogul Harvey Weinstein for maktmisbruk, seksuell trakassering, overgrev og voldtekt er karrieren over. Nå ønsker flere å kjøpe selskapet hans, The Weinstein Company. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er kommet til en korsvei, hvor et kvinnelig ledet styre bør få kontroll over selskapet, skriver den profilerte forretningskvinnen, og tidligere toppbyråkrat under Obama-administrasjonen, Maria Contreras-Sweet.

INTERESSERT: Maria Contreras-Sweet, forretningskvinne. Foto: NTB Scanpix
INTERESSERT: Maria Contreras-Sweet, forretningskvinne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På vegne av seg selv og flere investorer ønsker Contreras å kjøpe The Weinstein Company for 275 millioner dollar, nesten 2,3 milliarder norske kroner, melder bransjenettstedet Deadline.

Nettstedet har fått tak i et brev som kaster lys over planene Contreras har for å reparere omdømmet til det skandalebefengte filmselskapet The Weinstein Company.

Kvinneledet selskap

Løsningen er nye eiere - og denne gangen skal 51 prosent av aksjene eies av kvinner - foreslår Contreras, som leder en gruppe med det som skal være klare og ventende interessenter.

Omdømmet til The Weinstein Company har lidd kraftig etter anklagene om maktmisbruk, voldtekt, seksuell trakassering og overgrep rettet mot sjefen Harvey Weinstein denne høsten.

Samtidig står selskapet bak flere hundre filmer, mange av dem digre Hollywood-suksesser, så det er fortsatt store verdier knyttet til en eventuell overtakelse.

Lagt fram vilkår

Derfor foreslår Contreras følgende overfor det sittende styret i The Weinstein Company:

  • Contreras blir styreleder og majoriteten av styremedlemmene skal være kvinner. Det er også kvinner som skal finansiere mesteparten av oppkjøpet.
  • Alle ansatte beholder jobben dersom de ønsker det.
  • Investorene tar over all gjeld knyttet til partnere og forretninger.
  • Advokaten Gloria Allred, som representerer en stor del av kvinnene som har gått til sak mot Harvey Weinstein, er blitt involvert i oppkjøpsforslaget. Slik sikrer man at alle kvinnene som er gått til sak behandles rettferdig.
  • Et fond skal opprettes, slik at kvinnene som fortjener erstatning, men som faller utenfor en eventuell erstatningsordning, også kan kompenseres.

Selve symbolet på makta til den falne Hollywood-mogulen og filmprodusenten Harvey Weinstein har vært selskapet som bærer familienavnet hans, men framtida til det som i utgangspunktet var en Hollywood-suksess er nå høyst usikker.

- Skremmer interessenter

Filmutgivelser er satt på vent, og det er kjent at styret i selskapet visste om den pågående og krenkende oppførselen til Weinstein, men lot ham fortsette som toppleder så lenge han sørget for at eventuelle ofre og saksøkere fikk erstatning og holdt munn om overtrampene offentlig.

Bransjenettstedet Deadline, som har svært god kjennskap til indre anliggender hos Hollywoods finansielle aktører, studioene og produksjonsselskapene, skriver at tilbudet fra Contreras ikke kan bli stort bedre.

- Flere store selskaper er interessert, men dette tilbudet skremmer nok vekk de fleste av dem. Hvordan man framstår offentlig betyr alt i Hollywood nå om dagen, og å toppe dette beløpet og vilkårene som følger med vil være en svært krevende oppgave, skriver filmredaktør i Deadline, Mike Fleming Jr.

Bygget seg opp

Politiker og forretningskvinne Maria Contreras-Sweet er født i Guadalajara, Mexico i 1955. Hun emigrerte til California hvor hun, ifølge sitt eget forretningsbrev, startet på bar bakke og bygget seg opp.

Blant annet grunnla hun forretningsbanken ProAmérica, som satset på oppstartslån til bedrifter, særlig rettet mot den Latin-Amerikanske befolkningen i USA.

Hun har også hatt et solid fotfeste i politikk som demokrat. Blant annet ledet Contreras, fra 2014 til 2017, Den statlige administrasjonen for oppstartsbedrifter, etter personlig å ha blitt nominert til embetet av Barack Obama, forteller Wikipedia.

Weinsteins fall

Harvey Weinstein har minst åtte ganger inngått forlik med kvinner som har anklaget ham for overgrep opp gjennom åra, avslørte The New York Times.

I høst har så langt over 50 kvinner stått fram som ofre for Weinsteins angivelige trakassering. Politiet etterforsker flere av anklagene, både i USA og i Storbritannia. De mest profilerte kvinnene som har gått i strupen på produsenten er Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow og Léa Seydoux.

Norske Natassia Malthe er også blant kvinnene som har stått fram. Hun hevder produsenten voldtok henne i 2008, og at han etter det angivelig skal ha bedt henne om å ta del i gruppesex.

Omfanget av Weinstein-skandalen har vokst kontinuerlig de siste ukene. I tillegg har emneknaggen #metoo fått millioner til å engasjere seg i kampen mot seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, og i sosiale og tradisjonelle medier har flere de siste ukene stått fram med sine historier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!