Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Selv en garvet østfolding har noe å lære

Tørrskodd på Hvaler.

HVALER: Hvaler er et av Norges mest populære utfartssteder om sommeren. Foto: Roberto Di Trani/Dagbladet
HVALER: Hvaler er et av Norges mest populære utfartssteder om sommeren. Foto: Roberto Di Trani/Dagbladet Vis mer

ANMELDELSE: Jeg trodde jeg kunne øyriket ved Glommas delta, paradiset et steinkast fra svenskegrensen — der svabergene sklir ut mot en evig horisont.

Jo da, med det var før jeg leste Stein Kristian Martinsens «Hvaler for landkrabber».

Nære Sverige
Forfatteren har lagt sin elsk på den vakre øygruppa, som visstnok skal ha flest soldager og færrest regndager i året. Med mye vind, da. Det vet båtfolk og brettsurfere alt om.

SKRIVER MED KJÆRLIGHET: Stein Kristian Martinsen har skrevet boka om Hvaler. Foto: DREYERS FORLAG
SKRIVER MED KJÆRLIGHET: Stein Kristian Martinsen har skrevet boka om Hvaler. Foto: DREYERS FORLAG Vis mer

Hvaler er stedet der hyttene fremdeles stiger i verdi, leste jeg forleden. Der sola synker i havet i vest, der båtfolket har holmer og skjær — og kort vei til systemet i Strømstad.

Med kjærlighet
Men Hvaler er langt mer enn skjærgården. Jeg har tilbrakt mine somrer der ute mot Koster og evigheten. Likevel har jeg gått glipp av fastlandet. At Hvaler har et innland og en historie som ikke er knyttet til strender og skjærgård, er lett å glemme. Det forstår jeg når jeg leser «Hvaler for landkrabber».

Boka er skrevet med kjærlighet, kunnskap og erfaring — med anekdoter og gode stilistiske innfallsvinkler. «Legenden om Anne Dordi» er en slik fortelling. Boka er full av flotte fotografier. «Hvaler for landkrabber» er derfor ikke bare for folk uten tilgang til båt, men for alle som ønsker å bli kjent — eller mer kjent — med kystkommunen lengst sørøst i Norge.

image: Selv en garvet østfolding har
noe å lære
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media