Beskyldninger om klestyveri er en velkjent øvelse i politikken. Få er så hårsåre som en politiker som utfordres på sakseierskapet.
Det startet med Jan P. Syse, som i sin tid anklaget Arbeiderpartiet for å kle opp et sosialdemokratisk partiprogram i Høyres markedsvennlige drakt. Derfra har metaforen vandret fra parti til parti, i en jevn strøm av beskyldninger om populistisk plagiat.
Da Erna Solberg sparket i gang Høyres valgkamp ved å fremme bekjempelse av utenforskap, fattigdom og ulikheter som hovedsak, var det Arbeiderpartiets tur til å ta ut tiltale.
De vil ikke finne seg i at et parti som Høyre, som ifølge Arbeiderpartiet fører en politikk som øker forskjellene mellom fattig og rik, nå klistrer seg opp til venstresidens uro over økende ulikhet.
For å låne fritt fra Gudmund Hernes: Støre gikk for å bade, og påstår nå å ha blitt frastjålet hele garderoben.
Det er gode grunner til at både høyre- og venstresiden ønsker å framstå som troverdige i ulikhetspolitikken. Selv om Norge ikke har amerikanske tilstander, forstår stadig flere at det er den hjemlige ulikheten som skaper sosial uro. Det er ikke sosial krise i Norge fordi andre er fattige.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger