Angriper Oslo-eliten: Sp-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedum. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
Angriper Oslo-eliten: Sp-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedum. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Antielitisme:

Selv om makta bor i Oslo, mangler mange av dem forståelse for vanlige Oslofolks hverdag

I stedet for å handle om økonomisk makt og maktas legitimitet, ender elitedebatten fort opp med å handle om postnummer og matvaner.

Meninger

Klassekampen har sparka i gang en ny debatt om norske eliter. Om man lurer på om den trengs, er det bare å se hvordan milliardærer og toppledere i næringsliv, politikk og fagbevegelse én etter én fornekter at de tilhører eliten. Selvfølgelig gjør de det, og om de ikke er bevisste på det, så øker det sjansen for at de mister kontakten med folkene de utøver makt over.

Spaltist

Eivind Trædal

representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Trygve Slagsvold Vedum er en av dem som har tjent godt på elitekritikk. I hans hode handler naturligvis «elitekritikk» mye om Senterpartiets paradegren: by mot land. Eliter er folk som bor i byen, kutter i kjøttforbruket, sykler på elsykkel og drikker melk i kaffen, folk flest bor på bygda, spiser baconpølse og kjører dieselbil.

I stedet for å handle om økonomisk makt og maktas legitimitet, ender elitedebatten fort opp med å handle om postnummer og matvaner. Det er her debatten ender opp med å bli fordummende. Riktignok ligger mye av makta i Oslo, men alle i Oslo er ikke «makta».

Jeg bor i bydel Gamle Oslo, der vi har høy arbeidsledighet, mye barnefattigdom og sosiale utfordringer. Her bor det like mye folk som i halve Sogn og Fjordane fylke. Her bor sittende og tidligere statsråder, direktører og kulturtopper. Men her bor også noen av de mest ressurssvake i landet. Sånn er byen.

Selv om «makta» bor i eller rundt Oslo, er det mange av dem som ikke viser særlig forståelse for vanlige Oslofolks hverdag. I storbyen kan folk leve hele livet i helt forskjellige verdener, selv om de geografiske forskjellene er små.

Vi har rikspolitikere som ikke vil vise seg på østkanten uten NRK-team og politiet på slep, som nekter å motta stortingsleilighet øst for Akerselva, som drar på «safari» i Groruddalen med chartret buss, eller tror at du må kjøre til sentrum for å gå på IKEA.

Det er dessverre ikke bare folk på bygda som kan oppleve at «makta i Oslo» i departementer og regjeringskontorene ikke forstår seg på utfordringene lokalt.

Det er heller ikke sånn at Oslofolk er uvitende eller uinteressert i distriktene. Oslo er en tilflytterby. Trygve Slagsvold Vedum har bodd og jobba i Oslo lenger enn meg. Han har større mulighet til å reise «hjem» til bygda enn mange av oss som har vokst opp lenger unna enn Stange. Men vi er mange Osloborgere som som er glade i byen vår og samtidig har hjerte for "hjembygda».

Selv bekymrer jeg meg for hva som skjer om kommunen skulle effektivisere bort min gamle grendeskole for å spare penger, eller om FrP får gjennomslag for å forby boplikt eller eiendomsskatt.

Samtidig som jeg, som lokalpolitiker i Oslo, bekymrer meg for at regjeringen undergraver integreringen, motarbeider innsatsen for å gi oss trygge skoleveier og rein luft, og gjør for lite for å bremse de skyhøye boligprisene som tvinger familier ut av byen.

Det finnes mye av alt i Oslo. Mye penger, men også mye fattigdom. Samfunnstopper med høy utdannelse, og folk som sender jobbsøknad på jobbsøknad uten å få svar, og lever på fattigdomsgrensa. Mye makt, men også mye avmakt.

Det interessante er ikke om folk bruker sykkel, drikker melk i kaffen eller liker rovdyr, men om folk føler seg sett og hørt i beslutninger som angår dem. Det gjelder uansett om du bor på Grønland eller i Gol.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.