KOMMENTARER

The Twist

Selv toalettene er ekstraordinære

Heldigvis finnes det norske rikinger som bruker penger på å gi oss fantastiske kunstopplevelser. I går åpnet The Twist.

Snor seg: The Twist er tegnet av danske Bjarke Ingels og snor seg over Randselva. Foto: Kistefos
Snor seg: The Twist er tegnet av danske Bjarke Ingels og snor seg over Randselva. Foto: Kistefos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Bygget ser fantastisk ut. Som en gråhvit penskjorte som vris i vask over Randselva. En tradisjonell handling i møte med moderne arkitektur. I går åpnet The Twist, den nye museumshallen til investor Christen Sveaas og hans Kistefos skulpturpark/utstillingsanlegg.

Rundt 200 millioner har bygget, som er tegnet av den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels, kostet. Ifølge Klassekampen har Sveaas stått for 65 prosent av finansieringen selv. 15 prosent kommer fra regjeringens gaveforsterkningsordning. Ti prosent kommer fra lokale sparebanker, mens resten er hentet fra en gaveauksjon fra i fjor, der norske og internasjonale kunstnere donerte verk. Blant annet ble et Anish Kapoor-verk solgt for to millioner kroner til inntekt for det nye museumsbygget.

The Twist ligger i den allerede veletablerte skulpturparken Sveaas har bygget opp over flere år, på tomta der hans bestefar i sin tid grunnla Kistefos Træsliberi. Kunsthallens panoramavinduer har utsikt over elva. Bygningen snor seg, det er som å være inne i en kålorm. Åpningsutstillingen er en fargerik dobbeltutstilling med de britiske kunstnerne Howard Hodgkin (1932-2017) og Martin Creed (1968-). I hine hårde dager var Hodgkin den første samtidskunstneren Sveaas begynte å samle på, og det har kostet blod, svette og 20 år fra han fikk museumsideen til bygget nå står klart.

Snor seg 2: Å vandre inne i The Twist kan føles som å gå inne i en kålorm. Foto: Kistefos
Snor seg 2: Å vandre inne i The Twist kan føles som å gå inne i en kålorm. Foto: Kistefos Vis mer

Selv toalettene er ekstraordinære. Hver bås har sin egen kunstinstallasjon. Et blinkende øyeeple i taket på den ene, en snakkende munn snudd loddrett på veggen av den andre. Det ser ut som en vagina med tenner, noe det sikkert er meningen at du skal tenke også, mens munnen hvisker gudene vet hva mens du gjør ditt fornødne.

Målet er nå at parken skal bli en turistdestinasjon med utstillinger i verdensklasse. Et sted som ikke er trøkket ned blant de andre praktbyggene i Oslo havn, men et sted man drar til bare for å se kunst. Et slags norsk Bilbao, for å dra det litt langt.

Eller kanskje det slett ikke er å dra det litt langt. For det er ikke utenkelig at Sveaas får det til med sitt veletablerte nettverk og mildt sagt kompromissløse gjennomføringsevne, eksemplifisert av mobiliseringen til kunstauksjonen, som til slutt dro inn 20.5 millioner kroner. Eller at de, da jeg var på Kistefos på pressevisningen i går morges, gjorde området klart for den offisielle åpningen og celebert storinnrykk. Dronning Sonja, kronprins Frederik av Danmark, statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og 500 inviterte gjester var alle på vei for å se blant annet Hodkins brede penselstrøk og Martin Creeds videoinstallasjon der fire mennesker, på hver sin tv-skjerm, kaster opp over gulvet.

Og apropos oppkast. Det er forskjell på norske rikinger. Der noen bruker tid, penger og ressurser på å skape ekstraordinære kunstopplevelser for gud og hvermann, bruker andre tid, penger og ressurser på å motarbeide at noen vil skape ekstraordinære kunstopplevelser for gud og hvermann. Det er uunngåelig å ikke tenke på hvordan den fanfarefulle åpningen av The Twist står i grell kontrast til ståket rundt den planlagte kunstsiloen i Kristiansand. Mens Nicolai Tangen har donert både kunstsamling og pengestøtte til en verdi av over 400 millioner kroner kroner til Kristiansand kommune, har nettmilliardær Einar Øgrey Brandsdal brukt tid og penger på å forsøke å forhindre at den blir bygget. Kampanjen mot kunstsiloen er en av forklaringene på hvorfor Demokratene, et parti med et selverklært «nasjonalistisk grunnsyn», fikk 13. 5 prosent av stemmene i Kristiansand under kommunevalget.

Førstemenn ut: Åpningsutstillingen er en fargerik dobbeltutstilling med de britiske kunstnerne Howard Hodkin (1932-1917) og Martin Creed (1968-). Foto: Kistefos
Førstemenn ut: Åpningsutstillingen er en fargerik dobbeltutstilling med de britiske kunstnerne Howard Hodkin (1932-1917) og Martin Creed (1968-). Foto: Kistefos Vis mer

Det er rett og slett bare trist.

Ståheien rundt Nasjonalmuseet og Fredriksen-søstrene har i stor grad også underkommunisert noe som burde ha vært en essensiell del av debatten: At det norske kulturlivet ofte er helt avhengig av private investorer for å få til ekstraordinære ting.

Etter omvisningen på The Twist står jeg og snakker med en NRK-journalist om bygget. Om hva som skal til for å realisere et slikt bygg, en slik park, en slik drøm. Sveaas kommer gående forbi, så vi spør ham. Vi hører om kunstinteressen, fabrikken, området, og så utbryter han:

– Fordi det er gøy å lage noe! Enhver idiot kan lage en skulpturpark, enhver idiot kan kjøpe et hus og lage et museum, men det er bare jeg som kan gjøre det her, sier han og slår armene stolt ut fra kroppen: – Det er jo in the middle of fucking nowhere!

DEMPER KONFLIKTNIVÅET: Begge partilederne i Venstre og Frp gjør det de kan for å dempe konfliktnivået mellom de to partiene, som de siste dagene har preget nyhetsbildet. Men Trine Skei Grande er likevel tydelig på at hun forutsetter at hennes regjeringskollega har tatt til seg kjernen av hva konflikten har handlet om. Video: Christian Wehus, Reporter: Marthe Ihle Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer