Selvaag-familien har utsmykket Norge for flerfoldige millioner

- Forpliktende og gøy.

Skulpturpark: Gunnar Frederik, Ole Gunnar og Olav H. Selvaag foran Franz Wests «Spalt» på Tjuvholmen. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures
Skulpturpark: Gunnar Frederik, Ole Gunnar og Olav H. Selvaag foran Franz Wests «Spalt» på Tjuvholmen. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det gjenstår ennå en drøy måned før det nye Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo er klart til åpning. Men allerede nå kan skuelystne besøke skulpturparken utenfor stjernearkitekt Renzo Pianos praktbygg.

Oslo-ordfører Fabian Stang sto for åpningen av skulpturparken i går, og var tydelig begeistret.

- Som en drøm - For ti år siden var det havnevirksomhet på 90 prosent av området her ute. Denne parken er fantastisk og vil glede mange, og det å se at Oslo som en fjordby blir realisert er som en drøm som går i oppfyllelse, sier Stang til Dagbladet.

Området utvikles av K/S Tjuvholmen som eies 60 prosent av Selvaag-familien.

De fleste skulpturene på området er hentet fra familiens private samling, resten er spesialinnkjøpt til parken av K/S Tjuvholmen.

- Verdensklasse De syv skulpturene er laget av flere av verdens mest anerkjente samtidskunstnere, blant dem Ellsworth Kelly, Anish Kapoor og Louise Bourgeois.

Renzo Piano, arkitekten bak museumsbygget, har også utformet parken.

Fornøyd: Oslo-ordfører Fabian Stang strålte av glede da han erklærte skulpturparken for åpnet. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures
Fornøyd: Oslo-ordfører Fabian Stang strålte av glede da han erklærte skulpturparken for åpnet. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures Vis mer

- Helt siden vi vant konkurransen om å få utvikle området for ti år siden, har vi ønsket å lage en skulpturpark i verdensklasse, sier Olav H. Selvaag som med sin bror Gunnar Frederik er ansvarlig for kunstsatsingen i Selvaag-gruppen.

De innrømmer at det forplikter å skulle utsmykke området utenfor landets viktigste museum for samtidskunst.

- Absolutt, men det er også veldig gøy. Vi har selvfølgelig hatt nær kontakt med kunstnerisk ekspertise hele veien. Vi tror dette blir et unikt område i Oslo som også vil vekke oppmerksomhet internasjonalt, sier Selvaag-brødrene.

De ønsker ikke å oppgi kostnadene for skulpturene utover at det dreier seg om flerfoldige millioner kroner.

Ingen norske Både deres far og bestefar, Ole Gunnar og Olav Selvaag, har sterkt interessert seg for kunst, og skulpturer spesielt.

Ballkunstner: Tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft tok turen til åpningen av skulpturparken. - Jeg er ingen kunstekspert, men dette har blitt et fantastisk område, sa han til Dagbladet.
Ballkunstner: Tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft tok turen til åpningen av skulpturparken. - Jeg er ingen kunstekspert, men dette har blitt et fantastisk område, sa han til Dagbladet. Vis mer

Familien er blant landets største boligutbyggere, og har blitt kjent for å utsmykke boligområdene med norske skulpturer. På Tjuvholmen er derimot ingen norske billedhoggere representert.

Arve Bringaker, daglig leder i Norsk Billedhoggerforening, har ingen innvendinger mot at bare internasjonale kunstnere er benyttet.

- Gjennom tre generasjoner har Selvaag-familien vært den største private innkjøperen av norske skulpturer, så det vil være veldig smålig å kritisere dem for at de henter inn internasjonale verk til Tjuvholmen. Det er en ren berikelse, sier han.

Skulpturparken er åpen og gratis for publikum, og i tilknytning ligger også hovedstadens første bystrand. Ordfører Fabian Stang garanterer overfor Dagbladet at badevannet er sunt og godt.

Lek og kunst: Luoise Bourgeois «Eyes» kan både beskues og brukes til lek og moro. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures
Lek og kunst: Luoise Bourgeois «Eyes» kan både beskues og brukes til lek og moro. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures Vis mer
Uten tittel: Britiske Anish Kapoors skulptur «Untitled» utenfor Astrup Fearnley-museet. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures
Uten tittel: Britiske Anish Kapoors skulptur «Untitled» utenfor Astrup Fearnley-museet. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer