Selvbekreftende krigsbilder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte har reagert på tabloid-versjonen («Glem krigen, lær om klima!») av mitt kritiske foredrag om De hvite bussene under Forskningsdagene 2007. De hvite bussene, som siden 1992 har tatt over 100 000 norske ungdommer med til nazismens konsentrasjonsleire i Polen og Tyskland, er på mange måter et nærmest uangripelig tiltak. Å få oppleve et tidsvitne som forteller om sine opplevelser on location vil for mange unge være et sterkt møte med historien. Ingen kan heller være imot den erklærte målsetningen om å dempe opp for «...en stadig voksende nynazisme».

Likevel, ingen institusjon kan være hevet over kritisk refleksjon i et demokrati. I foredraget stilte jeg derfor spørsmål ved hva disse turene egentlig skal tjene til. Fortjener de den dominerende markedsposisjonen de har fått? Bør de gjøre noe annerledes? Fins det ikke alternative, kanskje bedre måter å formidle historie og gode verdier på? Skal norske ungdommer også i fremtiden busses rundt fra den ene KZ-leiren til den andre i Tyskland og Polen?

Enkelte elever har forsvart De hvite bussene ut fra egne erfaringer. For noen blir turen en givende opplevelse. Men ikke for alle. Noen foreldre har fortalt meg at skolen i deres tilfelle ikke ville medvirke på noen måte, heller ikke gi spesiell undervisning i forkant. Ungdommene reiste til Auschwitz uten noen lærer med seg. Det var heller ikke noe tidsvitne i bussen deres, men bare en ung guide som viste film fra KZ-leire. Utbyttet ble magert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer