DEBATT

Debatt: Nobelprisen i litteratur

Selvdestruktiv Nobelpris

Svenska akademin med sterk søknad om nedleggelse.

LITTERATURPRISVINNER: Den østerrikske forfatteren Peter Handke på vei inn døra hjemme i Chaville, nær Paris, etter at han har fått vite at han får Nobelprisen i litteratur for 2019. Foto: Cristian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
LITTERATURPRISVINNER: Den østerrikske forfatteren Peter Handke på vei inn døra hjemme i Chaville, nær Paris, etter at han har fått vite at han får Nobelprisen i litteratur for 2019. Foto: Cristian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samme år som Svenska Akademin skal vise at de har lært av skandalene, gir de Nobelprisen i litteratur til folkemordsfornekter Peter Handke.

Avgjørelsen demonstrerer mangel på både politisk gangsyn og empati med ofre for krigsforbrytelser i Bosnia, men er også uttrykk for et kunstlitteratursyn som er snevert, naivt og i ytterste konsekvens farlig.

Handke er uten tvil en eminent forfatter. Hans lengsel tilbake til en slags mytisk og tapt opprinnelse, som Akademiet nevner, er gripende – og også beslektet med nostalgiske politiske myter som er høyst virksomme den dag i dag. Make Akademiet Great Again, kunne man si.

Men det forstemmende med Akademiets begrunnelse er at de hopper bukk over hans essayistikk og rolle som kjendisintellektuell på Balkan, inklusive hans famøse tale i Slobodan Milošević’s begravelse.

Hvordan endte han der, burde Akademiet spurt. Svaret, tror jeg, er at skepsis til politisk korrekte sannheter vokser til outrert folkemordsbenektelse.

I boken «En vinterlig reise», en reportasje fra Serbia fra 1996, angriper Handke reportasjene om folkemordet i Srebrenica for å være «ingenting annet enn salget av nakne, vellystige, markedsdrevne fakta». Media er den store skjøge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer